« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
BE NEAR ME

Može li pomisao na voljenu osobu umanjiti bol?

Ako prolazite kroz stresne i bolne trenutke budite uz voljenu osobu ili ju barem imajte na umu

(Corbis)
Više o

stres

,

bol

,

društveni odnosi

,

voljene osobe

Može li bol ublažiti pomisao na voljenu osobu? Prema istraživanju psihologa s UCLA-a koje potvrđuje važnost društvenih odnosa i veza - može!

Istraživanje, čiji će rezultati biti objavljeni u časopisu Psychological Science, bilo je bazirano na gledanju fotografija 'bolje polovice', a u njemu je sudjelovalo 25 mlađuh žena, većinom studentica, koje su u vezama šest ili više mjeseci.

Ispitanice su bile podvrgnute umjerenom osjećaju boli na podlakticama uzrokovanom toplinom uz istovremeno različite vanjske uvjete i podražaje. Jedan od njih uključivao je promatranje fotografija partnera, stranca i stolice.

"Već samo promatranje slika partnera kod ispitanica je smanjilo osjet boli dok slike predmeta ili stranca nisu imale takav učinak. To nam govori da već i samo podsjećanje na voljenu osobu može smanjiti razinu boli", rekla je jedna od voditeljica istraživanja, profesorica psihologije Naomi Eisenberger.

"Ova spoznaja mijenja ranija shvaćanja o utjecaju društvenih odnosa na ljude. Običava se misliti da društvena podrška može pomoći samo ako je usmjerena direktno na nečije emocionalne potrebe. Ovdje vidimo da već i sam podsjetnik na nekoga s kime smo emocionalno vezani može imati isti učinak", dodaje Eisenberger.

U drugom dijelu istraživanja ispitanice su prilikom izazivanja boli držale ruku partnera, stranca i lopticu. Rezultati prvog dijela istraživanja još jednom su ponovljeni - držanje partnerove ruke jedino je smanjilo osjet boli.

"Ova studija pokazuje koliko je velik utjecaj društvenih veza i emocija na percepciju i uklapa se u ranije radove koji su naglašavali ključnu ulogu društvenih odnosa i podrške na ljudsko fizičko i mentalno zdravlje", rekla je Eisenberger.

Na temelju rezultata istraživanja psiholozi su odlučili savjetovati svima koji prolaze kroz stresne ili bolne trenutke da se, ako već ne mogu biti uz njih, sjete voljenih osoba.

15.11.2009. 18:16:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh