« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
OPREZNO

Može li nas gripa iznenaditi

Svjetska zdravstvena organizacija ponovno upozorava svjetske vlade da pozorno prate gripu, jer pandemija može izbiti bez obzira na prevenciju

Pandemija može izbiti bilo kada
Pandemija može izbiti bilo kada (Arhiva)
Više o

WHO

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

gripa

,

pandemija gripe

Gripa je sasvim nepredvidiva pa nije moguće predvidjeti ni gdje bi pandemija mogla izbiti ni koji bi je virus mogao izazvati, tvrde stručnjaci Svjetske zdravstvenen organizacije.

Svijet je imao sreću što je posljednja pandemija gripe koju je 2009./2010. izazvao soj svinjske gripe H1N1 bila razmjerno blaga, kaže ta agencija Ujedinjenih naroda.

U izvještaju o gripi WHO naglašava kako je svijet sad u mnogočemu za pandemiju gripe pripremljen bolje nego ikad: bolje se prate virusi gripe i na životinjama i na ljudima.

WHO-ov Globalni sustav praćenja i reakcije na gripu, u koji su uključena 142 laboratorija u 112 zemalja, 2014. je testirao gotovo 2 milijuna kliničkih uzoraka.

"Pozornim praćenjem nestalnoga svijeta virusa gripe ti laboratoriji zapravo funkcioniraju kao osjetljiv sustav za rano uzbunjivanje", kaže se u WHO-ovu izvještaju.

Pod naslovom "Upozorenje: budite spremni na iznenađenja", WHO pozdravlja napredak u virološkim istraživanjima koji je povećao kapacitete za otkrivanje i razumijevanje novih virusa, kao i za procjenu pandemijske opasnosti i praćenje širenja virusa.

02.03.2015. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh