« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
NOVA METODA

Migrene ćemo liječiti kroz nos?

Inovativno radiološko liječenje moglo bi prekinuti ciklus migrena kod osoba koje kronično pate od toga stanja

Novi pristup liječenju migrena
Novi pristup liječenju migrena (Shutterstock)
Više o

migrena

,

liječenje

,

lijek za migrenu

Migrene su među najčešćim glavoboljama u SAD i u svijetu, a kako su stručnjaci izračunali, troškovi i nuspojave dosadašnjih lijekova za migrenu ogromni su i prilično opterećuju zdravstvene budžete.

Inovantivan pristup liječenju migrene razvijen je u zdravstvenom centru u Albanyju i newyorškm sveučilištu u Saratoga Springsu - uz pomoć intranazalnih blokada sfenopalatinog ganglija ublažili su simptome migrene kod pacijenata, pa im je nakon toga trebalo i manje lijekova za ublažavanje bola.

Tijekom davanja blokade pacijentima je uveden tanki kateter kroz nos kojim je ubrizgan 4%-tni lidokain u ganglij kojeg se povezuje s pojavama migrena.

Odmah nakon blokade pacijenti su kazali kako se intenzitet simptoma prepolovio, a 30 dana kasnije simptomi su bili 36% blaži. Osim toga, 88% pacijenata kazalo je da je koristilo manje drugih lijekova za migrenu ili ih nije uopće uzimalo.

Mandato vjeruje da se blokade mogu ponavljati ako je potrebno jer se radi o minimalno invazivnom zahvatu i lijeku čija je sigurnost provjerena.

02.03.2015. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh