Može li hrana utjecati na naše raspoloženje?
Povezanost između prehrane i raspoloženja vrlo je individualna
U povezanost između mentalnog zdravlja i prehrane još uvijek se sumnja, no to pitanje sve češće se smješta u sam centar istraživanja.
Jedno takvo, provedeno u New Yorku, pokazalo je da osobe mlađe od tridesete, koje jedu brzu hranu više od tri puta tjedno, pokazuju veće razine mentalnih tegoba. Brza prehrana sadrži masne kiseline i omega 6 masne kiseline koje mogu izazvati poremećaje u tijelu, a oni mogu rezultirati depresijom i anksioznošću.
Slični rezultati su dobiveni i kod osoba koje konzumiraju meso tri puta tjedno (što se smatra niskom konzumacijom), što je većinu istraživača iznenadilo.
Isto istraživanje preporučuje mediteransku kuhinju. Ona je korisna za tijelo, a sadrži sve komponenete koji su potrebni za održavanje zdrave strukture mozga - poluzasićene masne kiseline, minerale poput cinka, mlijeko i meso, magnezij, vitamine B, C i E i slično.
Studija je u obzir uzela i dodatke prehrani, no dokazano je da oni nemaju nikakav utjecaj na naše raspoloženje.
"Povezanost između prehrane i raspoloženja vrlo je individualna", zaključuju autori istraživanja. "No nakon dva tjedna na režimu zdravije prehrane, vidljive su pozitivne promjene na raspoloženju."
Novi komentar