« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
MC4R

Mozak kontrolira razinu kolesterola u krvi

Dugo se mislilo da razina kolesterola ovisi isključivo o prehrani, no znanstvenici su dokazali da i naš mozak u tome ima veliku ulogu

kolesterol mozak grelin
kolesterol mozak grelin (Dreamstime)
Više o

mozak

,

kolesterol

,

živčani sustav

,

ghrelin

,

atletsko stopalo

,

upale

,

nadutost

Američki znanstvenici proveli su istraživanje na miševima koje je pokazalo da živčani sklop u mozgu koji uključuje grelin, hormon gladi, direktno kontrolira naš kolesterol putem jetre. Dr. Matthias Tschöp, profesor endokrinologije na Sveučilištu Cincinnati vodio je studiju koja je objavljena u časopisu 'Nature Neuroscience'.

Dr. Tschöp izjavio je kako se dugo mislilo da kolesterol ovisi isključivo o prehrani ili sintezi i sekreciji jetre. Međutim, ovo novo istraživanje po prvi put govori da je kolesterol i pod direktnom kontrolom živčanog sustava.

Dr. Tschöp i njegovi kolege su pokazali da više razine grelina (hormona koji aktivira receptor melanocortina 4, MC4R, u hipotalamusu i ima ključnu ulogu u reguliranju unosa hrane) uzrokuju kod miševa više razine kolesterola, što se pripisuje smanjenju unosa kroz jetru. Pokazalo se i da blokiranje melanocortina 4 dovodi do više razine HDL, odnosno dobrog kolesterola.

Znanstvenici napominju da postoje razlike u kompoziciji mišjeg i ljudskog kolesterola, stoga su potrebna daljnja istraživanja, no i ova saznanja pružaju dovoljno dokaza da živčani sustav ima mnogo veću ulogu u razini kolesterola nego što se mislilo.

07.06.2010. 21:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh