« Kultura
objavljeno prije 27 dana i 13 sati
OSVRT

Motivi unutarnjeg svijeta u opusu Vlade Tuđe

To je svijet svakog pojedinca, nikada usporediv s drugim, jedinstven posve, iznikao iz nutrine, razvijajući se sporo godinama s nrvidljivim ključem za razumijevanje

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Suvremeni istaknuti hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa, autor impresivnog opusa ulja i akrila na velikim formatima, izlagač na brojnim samostalnim izložbama u mnogim uglednim galerijama širom svijeta i danas aktivno slika, nakon više od šezdeset godina likovnih aktrivnosti.

Jedan po malo neobičan ciklus nesvakidašnjih motive ističe se na svoj poseban način. Riječ je o ciklusu motiva unutarnjeg svijeta slikara pretočenog pomoću kista i jakog kolora na platno ili karton.

Ti neobični oblici , izgledom između stvarnog i nestvarnog, u gustom kolorističnom oceanu boja tvoreći tajanstvene odnose čudesnih tvorbi, koje plutaju, lebde u skrivenim prostorima duha, noseći svoja simbolička karakteristična obilježja.

To je svijet svakog pojedinca, nikada usporediv s drugim, jedinstven posve, iznikao iz nutrine, razvijajući se sporo godinama s nrvidljivim ključem za razumijevanje.

Naizgled, nepoznati svijet šarolikih formi, u blagom ritmu kretanja, stabilan i rijetko promjenljiv, živi u ovom sugestivnom ciklusu Vlade Tuđe.

Da, unutarnji svijet svakoga od nas intenzivno živi u nama, proživljavajući s tijelom sve nevolje i sve dobre strane života, očitujući se neprekidno.

Iznimno snažan ciklus motiva unutarnjeg svijeta, energičan i napet, čvrst i blag istodobno, nježan i ljut odmah iza toga, nadahnutog slikara Vlade Tuđe.

Piše: Miroslav Pelikan
19.05.2024. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh