« Kultura
objavljeno prije 22 dana i 20 sati
OSVRT

Figure u pokretu Duška Šibla

Ključ za razumijevanje cjeline ovih Šiblovih ciklusa jest jednostavna mogućnost praćenja izvornoga ritma koji odjekuje na svakoj slici, uvijek drugačiji

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, stalni putnik između Zagreba, Londona, Dubrovnika i Opatije, neumorni kreator, autor impresivnog i vrlo sugestivnog opusa i danas slika na jednoj od navedenih adresa, kontinuirano varirajući svoj omiljeni kompleksni motiv, motiv figura u pokretu.

Ako je sve i počelo i polako se razvijalo od plesnog koraka, od koreografiranog klasičnog pokreta u baletu, u plesu do posve slobodnog kretanja, gibanja, Šibl je ostvario izniman poduhvat u nizu ciklusa, u ulju i akrilu, na platnima različitih formata, uz žestok kolor i izrazitu dinamičnost motiva, kreirajući čudesno, vrlo osebujno autorsko djelo, karakterističnog specifičnog rukopisa i naravno, snažnog dojma koju svaka slika iz te serije izaziva.

Ponegdje su figure u pokretu vrlo prepoznatljive iako skrivenih lica, ponegdje su to samo naslućujući obrisi u divljem, nezaustavljivom, strastvenom ritmičnom gibanju.

Katkada je Šiblu dovoljno tek nekoliko jakih poteza da bi oživio motiv u novoj konstrukciji slike, katkada su to kompliciranija i dugotrajnija nastojanja u gradnji likovnoga djela.

No, ključ za razumijevanje cjeline ovih Šiblovih ciklusa jest jednostavna mogućnost praćenja izvornoga ritma koji odjekuje na svakoj slici, uvijek drugačiji.

Samo treba poslušati ritam koji izvire iz motiva i prepustiti se i slika se otvara u potpunosti.

Ciklusi Duška Šibla posvećeni figurama u pokretu izrazito su energični, napeti, glasni, čvrsti, prepuni života.

Sjajna autorska produkcija Duška Šibla.

Piše: Miroslav Pelikan
25.05.2024. 10:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh