« Kultura
objavljeno prije 2 dana i 15 sati
OSVRT

Motiv ljepote u pusu Vlade Tuđe

Tuđa ističe ponajprije oči, zavodničke, oči koje duboko prodiru u nas, oči koje sve govore, izrazito velike, otvorene, opasne, sve do blagih, nježnih pogleda...

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Slikar Vlado Tuđa uspješno i nadahnuto slika preko šezdeset godina, izlažući kontinuirano i u domovini ali i u inozemstvu, čak možda i više i s većim odjekom, autor obilnog složenog opusa brojnih ciklusa u u ulju i akrilu na velikim formatima platna i kartona.

Jedan od čestih i njemu posebno dragih motiva jest i motiv ljepote, ženske ljepote, privlačnosti i šarm žena, djevojaka.

Tuđa ističe ponajprije oči, zavodničke, oči koje duboko prodiru u nas, oči koje sve govore, izrazito velike, otvorene, opasne, sve do blagih, nježnih pogleda.

Sve te oči neprekidno, danomice promatraju svijet oko sebe, ostavljajući dubok dojam na svoju okolinu, gradeći trajnu poveznicu na kojoj će izrasti legenda o zanosnom licu, baršunastom glasu, vatrenom pogledu, u našim sjećanjima, koja se vremenom ponešto i mijenjaju, dopunjuju, korigiraju, no sjećanje, ma kakvo bilo nikada ne prestaje živjeti.

Tuđa je kreirao poput Balzaca cijelu galeriju, uvijek novih i drugačijih, nikada istih likova, većinom ženskih iako se tu i tamo ugleda poneki muški lik, likova koji kreiraju živote u svojim vremenima.

Motv ljepote žene, kojoj se divimo, ljepota koja nije lažna već koja je istinska i priroda, kao motiv zauzima značajnu mjesto u opusu Vlade Tuđe.

Slikar je dao izniman doprinos aktualnoj umjetnosti varirajući ovu temu na najbolji mogući način.

Piše: Miroslav Pelikan
27.06.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh