« Fun
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Mošte ja te krstim u vino

...u ime preodičeno sv. Martna i duha od kojega mošt kuha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Martinje

,

krštenje mošta

,

mlado vino

,

sv. Martin

Matrinje je tradicionalno 11. studenoga, tri dana nakon smrti sv. Martina, biskupa koji je živio u 4. stoljeću. Martina su posebno voljeli siromašni i odbačeni ljudi, kojima je uvijek ostao blizak, a i danas se zaziva u pomoć  kako bi  istjerao zločestoga Mošta i pretvorio ga u Vino. U nogim krajevima Hrvatske narodni običaji bilježe scenu pokrštavanja mošta u vino, a u Križevačkim Štatutima zabilježeno je da se vino krsti na sljedeći način.

 Obred kštenja

Točno, kada kumi i kućedomaćina dolaze među poštovane goste, koji su se na krštenje dostojali potruditi, počinje krštenje, koje sam kućedomaćina obavlja sa sljedećimi pitanji, na koja častni gg. kumi dostojaju odgovarati:

 

Dom.: Ti dolaziš Mošte pred naša poštovana lica ovamo, da se krstiš! Je l' da?

Kum.: Dolazim!

Dom.: Kaži, ali ne laži! Je l' istina, da si obsjednut svakakvimi nečistimi duhovi, u tebi je osa i pčela, muha i mušica, žaba i mrava, pauka i skakavca, crva i puževa i svakakvoga drugoga lizaćega i plazećega, letećega i puzećega, skakajućega gada i smrada.

- Zato su te strogo kaznili, da se očistiš. - Bacili su te u škafe i brente, moštilom te gnjavili, pak u bednje hitali, dreckali i gnječili, ali sve to nije ništa koristilo, morali su te još prešom tiskati da su ti sve kosti pucale i krvav znoj iz tebe curil, i još se nisi popravil, zato su te bacili u duboki lagav, ne bi li te barem tamnica popravila; ali da, ti si u njoj bučio i mumljao kao stari medved i da te nisu čuvali željezni jaki stražari, odavna bi već bil vušel, da te ni vrag vloviti ne bi mogel.

- Kaži dakle Mošte, jesi li ipak već jednom došao k pameti i jesi li nakanio proći se nečistoće, okaniti se razuzdanog života, da postaneš vriedan i dostojan primiti ov današnji čin.

Kum.: Jesam.

Dom.: Ti si svadljivica, jako naprasit i zločeste čudi, nagoniš ljude na svađu i kavgu, po cestah ih valjaš, u grabe bacaš, glave im lupaš, na nami neslogu potičeš, ti se u želucu svađaš; na polje ježiš i tako sebe, hodnike, sobe, odijela i pokućtvo posmradiš i skaljaš.

- Čuješ Mošte! Hoćeš li nadalje svagdje svoj nos zabadati i takova bogumrzka diela činiti, kaži po istini, hoćeš li se toga okaniti?

Kum.: Hoću.

Dom.: Mošte! Mošte! Ti živiš raskošno. Koliko si puta već pustio i primao gospodične kćeri tvog surođenika gosp. Zdenca i s njimi se kriomice družio.

- Pomisli samo, da se takav život nedostoji i nepristoji za onoga, koji je izabran, da nam predstavlja najmoćnijega u društvu.

Hoćeš li se dakle okaniti raskošna života i proći se tih Zdenčevih kćeri?

Kum.: Hoću.

Dom.: Obvezuješ li se dakle, da ćeš od sada samo razigravati srca, zbijati šale, krijepiti tijelo, veseliti društva, hrabriti junake, tješiti žalostne i nevoljne, a proći se lukavštinah.

Kum.: Hoću.

Dom.: Hvalimo te dakle o svemogući Bože, što si naplatio dugotrajni trud naše vrijedne domovine i blagoslovio trud i djelo marljivih težaka, vezača, kopača, prešača i što si iz ovoga nečistoga i nemirnog nevjernika napravio čista i krijepka, mirna i slušna sina. Molimo te ujedno, da ga nadahneš dobrim i čistim duhom, da mu više ne naškodi mamljenje onoga smjeloga zavodnika Zdenca, nego da ostane čist i nevin i da se ne pokvari, već da bude jak, dobar i miran, kao što su mu bili i njegovi predji, izim onog njegovog djeda iz god. 1864., koji nije nikad pokazao veselog lica, nego se je držao uviek kiselo i odurno, kao da ga svj etlo sunce nikad obasjalo nije.

- Usliši ovu pobožnu molitvu o milostivi Bože kako sada tak i vazda i u vieke Amen.

MOŠTE STUPI NAPRED DA TE KRSTIM !

Dom.: Mošte! Ja te krstim na vino u ime onoga, koj te je proizveo i u ime preodičeno sv. Martna i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli, da od Tebe glava nikoga ne boli. Mir budi uviek s tobom. Da budeš navjek pun duha i jakosti.

  *** Okrepi nas***

Dobra kapljica                     

‡ Dobro zelje sa slaninom

‡ Dobar gulaš s paprikom

‡ Dobra tusta guska s mlinci

‡ Dobra pečenica

‡ Dragi peharček                                           

‡ Dragi poliček

‡ Draga holbica

‡ Dragi sajtliček                                

‡ Dragi literček

‡ Draga čuturica

‡ Dragi srabljivec

         ***

***Pomozi nas***

‡ Dragi trsek

‡ Dragi grozdek

‡ Draga jagodica                                            

‡ Draga vožica

‡ Drage gorice

         ***

 ***Ohrabri nas***

‡ Zmožna jakost vinska

‡ Zmožna kriepost vinska

‡ Zmožna duha vinska

‡ Zmožna dobrota vinska                                      

‡ Zmožni pun peharček

‡ Zmožni pun srabljivec

‡ Zmožni puna litrica

‡ Zmožni puna ćašica 

         ***

 ***Oslobodi nas***

‡ Od manjeg zraka

‡ Od malog prihoda

‡ Od prazne posude

‡ Od praznog polića

‡ Od praznog peharca

‡ Od praznog barilca

‡ Od praznog srabljivca                            

‡ Od prazne ćuture

‡ Od filoksere ljute

‡ Od peronospore hude

‡ Od oidiuma gadnog

‡ Od tuče nesretne

‡ Od mraza hladnog 

 Obred krštenja mošta Križevačkih Štatuta

11.11.2008. 10:20:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivan
    11.11.2021. 21:54
    JAKO DOBRO I POUČNO.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh