« Fun
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
11. studenoga

Dogodilo se na današnji dan - 11- studeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro)
Više o

Demi Moore

,

dogodilo se na današnji dan

,

Mayflower

,

Yasser Arafat

,

Leonardo di Caprio

Prije gotovo četiri stotine godina na obale današnjeg Massachussetsa pristao je Mayflower, brod koji je iz Velike Britanije u Novi svijet prevezao prve doseljenike. Kada su spustili sidro kod Cape Coda, potpisali su Mayflower Compact, dokument koji je poslužio kao osnova za sve vlade američkih kolonija. Znameniti događaj zbio se 11. studenoga 1620., prema starom kalendaru (21. studenoga po sadašnjem).

Nat Turner prvi je rob koji se otvoreno pobunio protiv svog statusa i prikupio istomišljenike, masakriravši 55 bijelaca u nekoliko dana. Pobuna je brzo skršena, no Turner je pobjegao u šumu i uspješno izbjegavao potjere mjesec i pol dana. Kada je uhvaćen, obješen je po kratkom postupku, 1831. godine.

Na današnji se dan dogodilo i nešto dobro - Saveznici i Njemačka potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan I svjetski rat.

Iako se čini da se dogodilo odavno, tek 1992. godine je Anglikanska crkva odlučila dozvoliti zaređivanje žena kao svećenika.

Nakon duge i teške bolesti, 2004. godine je umro Yasser Arafat, dugogodišnjih predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO-a), a njegov je nasljednik postao Mahmoud Abbas.

Rođendane imaju ili su imali nekolicina kraljeva - Henry IV, Charles IV, Victor Emmanuel III, jordanski kralj Husein i par poznatih glumačkih veličina poput Demi Moore i Leonarda diCapria.

 

11.11.2008. 07:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh