« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ENERGIJA SVIMA

Morales nacionalizirao četiri elektroenergetske kompanije

Bolivijski predsjednik nacionalizirao je četiri elektroenergetske kompanije kako bi ojačao državnu kontrolu nad bolivijskim gospodarstvom

(Getty Images)
Više o

Bolivija

,

Evo Morales

,

nacionalizacija

,

osobne financije

Morales, ljevičarski saveznik venezuelanskog kolege Huga Chaveza, nacionalizirao je industriju prirodnog plina čim je došao na vlast 2006. godine, a od tada je preuzeo kontrolu nad nekoliko tvrtki iz rudarskog i telekomunikacijskog sektora.

"Nacionalizirali smo hidroelektrična postrojenja koja su prije bila u državnom vlasništvu. Temeljne usluge ne mogu biti u rukama privatnika. Vraćamo energiju, vraćamo svjetlo, svim Bolivijcima", poručio je Morales.

Morales je državi vratio kompanije Corani, Guaracachi i Valle Hermoso, tri najveće elektroenergetske tvrtke u državi, nastale privatizacijom negdašnje državne bolivijske elektroprivrede (ENDE).

Corani je bila u 50-postotnom vlasništvu tvrtke Inversiones Bolivia koja je podružnica francuskog GDF Sueza. Guaracachi je također bila u 50-postotnom vlasništvu britanske kompanije Rurelec PLC-a. Valle Hermoso je bila u rukama bolivijske privatne tvrtke Bolivian Generating Group.

Četvrta nacionalizirana tvrtka je manja regionalna kompanija ELFEC, dosad u vlasništvu radnika i malih dioničara.

Morales je rekao da je vlasnike vlada pokušala uvjeriti da joj prodaju svoje udjele, ali u tome nije uspjela zbog njihove nepopustljivosti. Ovom odlukom bolivijska vlada ima kontrolu nad 80 posto proizvodnje električne energije u državi, a namjerava preuzeti i ostatak. (hina/metro-portal)

01.05.2010. 19:09:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh