« Život
objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana
STVARNO?

Moć žene tijekom ovulacije

Jeste li ikada primijetili da je vaš partner više zainteresiran za seks u određeno doba mjeseca?

Zanimljivo ;)
Zanimljivo ;) (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

ovulacija

Jeste li ikada primijetili da je vaš partner više zainteresiran za seks u određeno doba mjeseca? Iako možda mislite da je to jednostavno zbog povećanog libida ili privlačnosti, ključan čimbenik može biti ovulacija. Nije tajna da žensko tijelo prolazi kroz različite hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa. Ali što je s muškarcima? Ispostavilo se da muško tijelo također reagira na ovulaciju na zanimljive i neočekivane načine.

Brojna su istraživanja pokazala da se kod muškarca značajno povećava razina testosterona kada su izloženi mirisu žena koja ovulira. Ovaj hormonalni odgovor je evolucijska prilagodba koja potiče ponašanje parenja i razmnožavanje vrste.

Dakle, što se točno događa kada je muškarac izložen mirisu žene koja ovulira? Sve se svodi na feromone - kemijske signale koje proizvodi tijelo, a koji mogu utjecati na ponašanje drugih.

Tijekom ovulacije, žene imaju više razine feromona zvane kopulini. Smatra se da te kemikalije signaliziraju plodnost i reproduktivnu spremnost, a muškarci ih mogu otkriti kroz miris. Zapravo, razna su istraživanja otkrila da muškarci mogu točno prepoznati miris žene u ovulaciji, čak i kada toga nisu svjesni. Ovo sugerira da je olfaktorni odgovor na ovulaciju duboko ukorijenjen u ljudsku biologiji i vjerojatno postoji tisućama godinama. Kada je muškarac izložen kopulinu, njegova razina testosterona raste za čak 30%. Ovaj hormonski odgovor može povećati seksualnu želju, uzbuđenje, pa čak i agresivno ponašanje.

Osim toga, neka su istraživanja također otkrila da se razina testosterona kod muškaraca može povećati kada su izloženi odjeći koju nosi žena u ovulaciji, čak i ako ne mogu svjesno otkriti miris. To sugerira da se feromoni koji se oslobađaju tijekom ovulacije mogu zadržati na odjeći i još uvijek utjecati na razinu muških hormona. Ne samo da trenutni miris žene u ovulaciji ima učinak; čak i njezina odjeća može utjecati na muško ponašanje i privlačnost. Ovo dodatno naglašava ulogu feromona u ljudskoj biologiji i kako oni mogu utjecati na reproduktivno ponašanje. Razumijevanje ove složenosti ljudske biologije može nam pomoći u donošenju informiranih odluka o našem seksualnom zdravlju.

Zanimljivo je da odgovor na ovulaciju nije ograničen na heteroseksualne muškarce. Različita istraživanja također su otkrila kako čak i homoseksualci osjećaju povećanje testosterona kada su izloženi mirisu žene koja ovulira. To sugerira da odgovor nije nužno povezan sa seksualnom privlačnošću, već s temeljnim biološkim procesima koji upravljaju reproduktivnim ponašanjem.

Iako se ovaj fenomen može činiti kao čudna mana ljudske biologije, on zapravo služi važnoj evolucijskoj svrsi. Povećana raspoloženost za seks tijekom ovulacije tijelo povećava šanse za uspješnu reprodukciju i prijenos genetskog materijala.

U brendu INTIMINA vjerujemo da je razumijevanje složenosti ljudske biologije ključno za podršku intimnom zdravlju i dobrobiti žena. Razumijevajući kako ovulacija utječe na naše tijelo i odnose, možemo donositi informiranije odluke o našem seksualnom zdravlju.

Ako želite istražiti fascinantan međuodnos između hormona i privlačnosti, INTIMINA nudi niz proizvoda za podršku vašem intimnom zdravlju. Od menstrualnih čašica do Kegelovih vježbača, naši su proizvodi osmišljeni kako bi osnažili žene i pomogli im da se osjećaju samopouzdano u svom tijelu. Podržavamo sve vaše izbore i tu smo da vam olakšamo u svakoj fazi života.

19.06.2023. 20:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.06.2023. 08:54
    uff yess:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh