« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UNCTAD:

Mobiteli su poboljšali život siromašnih diljem svijeta

Mobiteli su potaknuli razvoj mikroekonomije ponudivši posao ljudima sa slabom izobrazbom i skromnim sredstvima

Mobilni telefon
Mobilni telefon (Shutterstock)
Više o

mobiteli

,

siromašni

,

Leica

Mobilni telefoni koji se šire brže od bilo koje druge informatičke tehnologije mogu poboljšati život najsiromašnijih u zemljama u razvoju, kaže izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno u četvrtak.

Vlade, međutim, moraju odrediti politiku kako bi osigurale da najveću korist od njih ima najveći broj ljudi, ističe se u izvješću s UN-ove konferencije o trgovini i razvoju (UNCTAD) o informatičkim tehnologijama. Pretplate na mobilne telefone ove će godine dosegnuti pet milijardi, gotovo jednu po svakoj osobi na planetu, rekao je glavni tajnik UNCTAD-a Supachai Panitchpakdi na konferenciji za novinare. Raširenost u razvijenim zemljama je iznad 100 posto jer mnogi ljudi imaju više od jedne pretplate.

U zemljama u razvoju broj pretplata je sada 58 na stotinu stanovnika i ubrzano raste. U najnerazvijenijim zemljama broj pretplata je u posljednjih nekoliko godina porastao s dva posto na 25 na stotinu stanovnika, pokazale su brojke UNCTAD-a. UNCTAD je istaknuo da gospodarske koristi od mobilnih telefona, koji su u najnerazvijenijim zemljama znatno zastupljeniji od tehnologija poput interneta ili fiksnih telefona, uvelike premašuju važnost same dostupnosti informacija.

Mobiteli su potaknuli razvoj mikroekonomije ponudivši posao ljudima sa slabom izobrazbom i skromnim sredstvima. Primjeri su prodaja usluga telefoniranja na ulici i prerada uređaja. Ključ za uspješno iskorištavanje mobitela je dostupnost, tvrdi izvješće, što je lekcija koju nisu naučile mnoge afričke države. "Indija nam je pokazala put kako mobitel učiniti što jeftinijim kako bi ta oprema mogla biti dostupna svakome", rekao je Supachai. (hina/metro-portal)


14.10.2010. 23:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh