« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
STRAŠNO!

Mobbing trpi svaki sedmi Hrvat

Svjetski je dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a pošast novog doba sve više postaje upravo zlostavljanje na radnome mjestu

Mobbing je široko rasprostranjen u Hrvatskoj
Mobbing je široko rasprostranjen u Hrvatskoj (Arhiva)
Više o

mobbing

,

Udruga Mobbing

Mobbing je prilično raširen u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje provedeno u povodu Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nema zakon koji bi ga zabranjivao.

Udruzi mobbing ističu da je oko 15 posto osoba u radnom odnosu pod nekom vrstom mobbinga. Pod tim se podrazumijeva šikaniranje, maltretiranje, diskriminiranje, ponižavanje. Stručnjaci upozoravaju, mobing je tihi ubojica.

Od depresije, preko uzbuđenosti do jedne totalne apatije koja često nerijetko nakon PTSP-a dovodi i do samoubojstava, kaže Jadranka Mustajbegović, specijalistica medicine rada. No i dalje sustav ne čini ništa.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja uopće nema zakon o zabrani zlostavljanja.

Iz Ministarstva uvjeravaju - i to će se promijeniti. Taj ćemo zakon morati skoro urediti, nadamo se da će negdje potkraj godine, odnosno početkom iduće godine mogao ugledati svjetlo dana, rekao je Božidar Štubelj, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava.

U sindikatu kažu da nema radne sredine u državnom, javnom sektoru i industriji gdje mobinga nema.

Sve manje se cijeni isključivo kvaliteta rada, a sve više se cijeni rođaštvo, politička podobnost i onda upravo oni koji nisu sposobni mobingiraju one radnike koji su sposobni. Od mnogih povreda se radnici mogu izliječiti, ali od zlostavljanja na radnom mjestu, od mobingiranja, nažalost ne. Posljedice su dugotrajne, ističe Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Koliko god je kapitalizam nemilosrdan, kaže, dostojanstvo i zdravlje radnika moraju se štititi.

29.04.2015. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh