« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
EHHH

MMF pesimistično o globalnom gospodarstvu

Globalno gospodarstvo moglo bi zaglaviti na putu 'osrednjeg rasta', uz golemu zaduženost i visoku stopu nezaposlenosti, ako političari ne otvore tržišta rada, ne poduzmu ulaganja u infrastrukturu i ne izmijene fiskalne politike

Raste pesimizam MMF-a
Raste pesimizam MMF-a (Arhiva)
Više o

recesija

,

MMF

,

gospodarstvo

,

kriza

Christine Lagarde istaknula je ovih dana kako je eurozona posebno u opasnosti da zaglavi na putu slabog rasta dok muku muči s visokom stopom nezaposlenosti i niskom inflacijom.

Među rijetkim svijetlim točkama izdvaja SAD, iako je tamošnji gospodarski oporavak od recesije koja ih je pogodila od 2007. do 2009. najslabiji čak od Drugog svjetskog rata.

Nadalje, japanska je 'abenomika' na mukama, posebno nakon što je treće najveće svjetsko gospodarstvo u drugom kvartalu ove godine zabilježilo pad od čak 7,1 posto na godišnjoj razini, kazala je Lagarde, ukazujući na rastuće rizike za globalno gospodarstvo uoči redovnih jesenskih zasjedanja MMF-a i Svjetske banke ovoga tjedna u Washingtonu.

Lagarde stoga poziva vlade da poduzmu odvažne mjere i unesu 'novi zamah' kako bi se podupro posustali gospodarski rast šest godina nakon izbijanja globalne financijske krize.

MMF će ovih dana vjerojatno smanjiti prognoze za svjetsko gospodarstvo iz srpnja prema kojima je za ovu godinu prognoziran rast od 3,4 posto, a za 2015. od 4 posto.

'Naš je glavni posao pomoći globalnom gospodarstvu da prebaci u veću brzinu i prebrodi zasad razočaravajući oporavak, koji je krhak, neujednačen i pritisnut rizicima', kazala je Lagarde.

Čelnica MMF-a poziva na provedbu odvažnijih gospodarskih reformi već barem dvije godine, no nastojanja da se krene u konkretne akcije u eurozoni zapriječena su oklijevanjem Njemačke da prihvati poticajnu politiku.

06.10.2014. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh