« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
DULJINA ŽIVOTA

Mliječni proizvodi nisu niti štetni, niti posebno korisni

Unatoč strahu od zasićenih masnih kiselina u mliječnim proizvodima, prehrana bogata mlijekom i sirom možda i nema velik utjecaj na trajanje života

Fotografija vijesti
Više o

mliječni proizvodi

,

duljina života

,

štetnost

,

utjecaj

Studiju je financirala nizozemska mljekarska zaklada, a jedno je desetljeće pratila više od 120.000 odraslih osoba, prenosi Hina. Po rezultatima te studije, kod muškaraca nema veze između konzumacije mliječnih proizvoda i opasnosti od umiranja u promatranom razdoblju.

Kod žena visok unos mliječne masti, iz maslaca i drugih namirnica s mnogo mliječne masti, povezuje se s malim porastom smrtnosti, osobito od srčanih bolesti. Nasuprot tome, konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda od kiselog mlijeka, od jogurta do kiseloga vrhnja, dovodi do blagog pada broja umrlih i među muškarcima i među ženama.

Dakle, studija ne nalazi razloga ni za poticanje smanjenja ni za poticanje povećanja unosa mliječnih proizvoda, kaže je istraživačica R. Alexandra Goldbohm iz Leidena. "Mliječni proizvodi nisu niti štetni, niti posebno korisni" kada je u pitanju dugovječnost, napisala je Goldbohm u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition".

26.02.2011. 17:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh