« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEGATIVNI TRENDOVI

Mladi u Hrvatskoj teško ulaze na tržište rada

Stopa nezaposlenosti mladih u 2009. je bila čak 25 posto, a mladi smatraju da je radno iskustvo glavna prepreka za ulazak na tržište rada

Mladi u Hrvatskoj teško ulaze na tržište rada
Mladi u Hrvatskoj teško ulaze na tržište rada (Danijel Soldo/Cropix)
Više o

nezaposlenost

,

tržište rada

,

mladi

,

nezaposleni

Mladi vrlo teško ulaze na tržište rada u Hrvatskoj, što pokazuju visoke stope nezaposlenosti mladih u većini županija, istaknuto je na današnjem predstavljanju istraživanja stavova mladih nezaposlenih osoba i poslodavaca.

Istraživanje je provedeno unutar projekta "Mladi na tržištu rada" koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s njemačkom konzultantskom tvrtkom GOPA Consultants, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske unije.

U osam hrvatskih županija s izraženim problemom zapošljavanja mladih anketirano je 1.500 mladih između 15 i 24 godine koji traže posao, te 282 poslodavca.

Nezaposlenost mladih jedan je od najvećih problema na tržištu rada u Hrvatskoj - stopa nezaposlenosti mladih u 2009. bila je 25 posto, što je znatno više od prosjeka EU-a koji iznosi 19,6 posto.

>> Nezaposlenost među mladima dosegla rekordne razine

Anketirani tražitelji posla imaju relativno niska očekivanja visine plaće - ovisno o regiji očekuju između 2.500 i 3.755 kuna. Smatraju da poslodavci više cijene iskustvo od školske spreme, a radno iskustvo ujedno ističu kao glavnu prepreku za ulazak na tržište rada. Smatraju da poslodavci najviše cijene pouzdanost, odgovornost i motivaciju za rad.

Poslodavci pak najvećim preprekama za zapošljavanje mladih smatraju visoke troškove zapošljavanja (poreze i doprinose) te nedovoljne financijske poticaje države.

Trećina poslodavaca zadovoljna je obrazovnim ishodima mladih, odnosno njihovim znanjima i kompetencijama nakon završenog školovanja, no većina je nezadovoljna smatrajući da kandidati za posao imaju premalo praktičnih znanja. Većina poslodavaca, međutim, ne vidi sebe u osiguravanju kompetencija mladih osoba, primjerice putem stručne prakse, naukovanja i stažiranja. (hina/metro-portal)

20.09.2010. 14:13:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh