« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
UPOZORENJE OSTALIMA

Mladi somalijski pirat osuđen na 33 godine zatvora

Obrazloženje je da je tako duga kazna nužna radi odvraćanja drugih od piratstva

Fotografija vijesti
Više o

zatvor

,

kazna

,

suđenje

,

somalijski pirat

Savezna sutkinja Loretta Preska u emotivnom je istupu opisala štetu koju je Abdiwali Abdiqadir Muse nanio posadi američkog trgovačkog broda napadnutog u Indijskom oceanu, odbacujući molbe branitelja da pokaže blagost prema optuženiku dječačkog izgleda, visokom 158 cm. Branitelji su tvrdili da je Muse kod uhićenja imao 15 godina, ali su tužitelji uspjeli uvjeriti suca da ima 18, navode američki elektronski mediji. 

U optužnici se ističe da su Muse i još tri pirata držali kao taoca kapetana Maersk Alabame, Richarda Phillipsa, prije nego što je 8. travnja 2009. otmica okončana napadom mornaričkih snajperista koji su ubili trojicu pirata i oslobodili kapetana.

Tužitelji su istakli da je Muse imao istaknutu ulogu u napadu, da se prvi popeo na brod i pucao iz svog AK-47 te da je prijetio smrću kapetanu Phillipsu. Muse se 2010. izjasnio krivim prema optužbama za piratstvo, koja su oslonjene na američki pomorski zakon iz 19. stoljeća.

Prije nego što je pročitana presuda, Muse je izjavio kako mu je "jako žao što je to učinio". Brod Maersk Alabama napali su pirati dok je prevozio humanitarnu pomoć za Somaliju, na oko 450 km ispred obala te osiromašene istočnoafričke zemlje s oko 10 milijuna stanovnika.

16.02.2011. 22:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh