« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SIGURNOSNI RAZLOZI

Japan privremeno zaustavio lov na kitove

Japanski dužnosnici objavili su da je njihova zemlja zaustavila svoju godišnju kitolovačku ekspediciju iz sigurnosnih razloga

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

kitovi

,

lov

Komercijalni lov na kitove zabranjen je od 1986., no svake godine Japan šalje svoje kitolovce u vode oko Novog Zelanda i Antarktika, koristeći dio međunarodne konvencije koja dopušta ubijanje kitova radi znanstvenih istraživanja, prenosi Hina. 

Japansko priopćenje uslijedilo je nakon sukoba s ekološkom skupinom Sea Shepherd, koja je svojim plovilima tjednima slijedila japanski kitolovac Nisshin Maru i blokirala njegovu krmenu rampu, sprječavajući japanske ribare da ukrcaju ulovljene kitove.

Japan je suspendirao svoj lov 10. veljače, no za sada nije jasno hoće li kitolovački pohod, koji obično završava sredinom ožujka, biti trajno opozvan. "Uzimajući sigurnost kao prioritet, flota je za sada zaustavila znanstveni kitolov. Mi trenutno razmatramo što dalje činiti", izjavio je dužnosnik japanske agencije za ribarstvo Tatsuya Nakaoku.

Kapetan Paul Watson, zapovjednik broda "Steve Irwin" udruge Sea Shepherd, s nevjericom je primio vijest o suspenziji japanskog kitolova, rekavši da je japanski brod plovio u vodama daleko od lovišta. "Ako je to istina, onda to pokazuje da su naša taktika i strategija uspješne", ipak je zaključio Watson. "Ja ne mislim da su dobili više od 30 kitova ... uopće nisu dobili puno kitova", dodao je.

Udruga Sea Shepherd maltretirala je kitolovce posljednjih nekoliko godina, postavljajući svoje brodove i gumenjake između brodskih harpuna i kitova, te bacajući smrdljive bombe i bombe s bojom na brodove za kitolov. Njihova taktika je i bacanje konopaca, kako bi se onesposobili brodski propeleri.

Bliski susreti plovila Sea Shepherda i kitolovaca, uz opasno manevriranje i vodene topove s japanskih brodova, najatraktivniji su dijelovi popularnog "reality show" programa o hrabrim zaštitnicima kitova "Whale Wars" (Ratovi kitova), koji se emitira na američkoj kablovskoj televiziji Animal Planet.


17.02.2011. 08:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    17.02.2011. 11:12
    Biznis je biznis, veliki novac se vrti oko toga u Japanu i sumnjam da će samo tako prestati.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh