« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MAJČINSTVO

Mlade majke uče o dojenju uz pomoć pletenih dojki

U ne tako davnoj prošlosti mlade su se majke poučavale tehnikama dojenja uz pomoć običnih balona, ali pletena varijanta je sve popularnija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro.co.uk/PA)
Više o

trudnoća

,

dojenje

,

vuna

,

granični prijelaz Bregana

Kad je beba na putu, tradicija je da se budućim majkama još i prije poroda donose razne pletene stvari, poput dekica, kapica, rukavica i ostalih odjevnih rekvizita za bebu. Taj je običaj rasprostranjen gotovo čitavim svijetom.

Ali sada jedna skupina žena iz Velike Britanije unosi dašak novosti u tu 'pletenu' tradiciju - naime britanski NHS (National Health Service) financirat će izradu oko 150 vunenih pletenih dojki; modele dojki izrađivat će žene iz Udruge somersetskih majki. Te će se dojke, kako navode brojni britanski portali, koristiti u educiranju mladih majki o tehnikama dojenja te o problemima koje ono podrazumijeva kao što su, na primjer, zastoj mlijeka i mastitis (upala dojke).

„Prvo sam pomislila da od nas žele 150 vunenih vesta", rekla je Shirley Dibbs iz Udruge. „Ali naše su članice uvijek spremne podržati plemenit cilj."

Lažne dojke bit će glavni alat u rukama trenerica i medicinskih sestara prilikom poučavanja mladih majki ljepotama, ali i problemima dojenja. „U prošlosti su trenerice koristile balone kako bi demonstrirale tehnike dojenja", rekla je Louise Stickland, inače stručnjakinja u području prehrane novorođenčadi. „Na moje veliko oduševljenje Udruga majki je angažirala svoje najbolje pletilje -  a one su tek napravile nevjerojatan posao."

Inače, pletene dojke vrlo su popularne u SAD već neko vrijeme. U toj zemlji skupine kao što je „Knitting for Knockers" izrađuju prostetičke grudi za žene koje su oboljele od raka dojke. A obrasci za pletenje mogu se naći i na internetu.

27.05.2010. 14:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh