« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
MLJAC

Mjesec naše dobre hrane

Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19 prvo je u nizu događanja koje donosi Mjesec naše dobre hrane, a možete ga besplatno pratiti online

Mjesec naše dobre hrane
Mjesec naše dobre hrane (Arhiva)
Više o

ZMAG

,

mjesec dobre hrane

Aktualnim temama sigurnosti hrane, održivih prehrambenih sustava i očuvanja prehrambenog suvereniteta posvećuje se četvrta konferencija Naša dobra hrana, koja će se ove godine, pod nazivom Mjesec naše dobre hrane, održati u proširenom izdanju i s programom koji će trajati tijekom prosinca. Mjesec naše dobre hrane započet će u subotu, 28. studenoga 2020. cjelodnevnim događanjem na temu Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19, koje će se održati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uz prijenos uživo putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a, s početkom u 10 sati.

Hranjiva i sigurna hrana omogućuje zdrav i produktivan život, a bezbroj načina na koje proizvodimo, obrađujemo i konzumiramo hranu - naši prehrambeni sustavi - dodiruju svaki aspekt ljudskog postojanja. Kada dobro funkcioniraju, prehrambeni sustavi imaju moć čuvati Zemlju i okupljati nas oko stola gdje hrana postaje simbol druženja i prisnosti. Ova godina donijela je brojne promjene za svjetske prehrambene sustave. U samo nekoliko mjeseci, COVID-19 je zaustavio i preobrazio dosadašnji način proizvodnje i distribucije hrane. Slike panične kupnje, praznih polica s namirnicama i kilometarskih redova u trgovinama hrane iznenada su nas podsjetile koliko su prehrambeni sustavi važni u našem životu i koliko su postali neuravnoteženi. Obnova gospodarstva nakon krize COVID-19 nudi jedinstvenu priliku za transformaciju globalnog prehrambenog sustava i stvaranje njegove otpornosti na buduće šokove, osiguravajući ekološki održivu i zdravu hranu za sve.

Upravo će o tome s publikom na događanju Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19 razgovarati gostujući predavači iz Hrvatske i inozemstva. Judith Hitchman, predsjednica svjetske mreže Community Supported Agriculture modela i grupe Urgenci te predstavnica promatračkog tima Međuagencijske radne skupine Ujedinjenih naroda za socijalnu i solidarnu ekonomiju, u sklopu svog online izlaganja pružit će globalni pregled o tome što nas je COVID-19 kriza naučila o proizvodnji i konzumaciji hrane, a čut ćemo i Tri priče iz sadašnjosti za sretniju budućnost koje predstavljaju pozitivne primjere ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane iz Europe i Hrvatske, ujedno i dijela rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava. 

Konferencija će tako, među ostalima, ugostiti Wojteka Mejora, predstavnika prehrambene zadruga Dobrze iz Varšave koja već dugi niz godina kolektivnom akcijom razvija etični i održivi lanac opskrbe hranom. Zahvaljujući radu svojih 420 članova, zadruga nudi kvalitetnu organsku hranu po pravednim i uključivim cijenama, a kroz izravne odnose s dobavljačima hrane potiče i veze između potrošača i poljoprivrednika.

Grunteku, inovativnom projektu koji spaja digitalnu tehnologiju i ekološku poljoprivredu te prvoj hrvatskoj aplikaciji koja svakom zainteresiranom građaninu pruža mogućnost zakupa vrta na kojem može ekološki uzgojiti svoje povrće, na konferenciji će pričati direktor Grunteka Tino Prosenik i Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednica udruga hrvatskih povrćara, koji s lokalnim timom poljoprivrednika zvanim "Gruntovčani" upravlja ekološkim uzgojem gruntova i gredica.

Od hrvatskih polja do luksuznih restorana naziv je predavanja u kojem će Nikola Borić iz Shumske farme predstaviti koncept koji je nastao kao prirodan slijed višegodišnjeg uzgoja hrane na organski i ekološki način za vlastite potrebe. Farma je smještena u hrastovoj šumi Parka prirode Papuk na površini od 5 hektara vrlo plodne i netaknute zemlje te se temelji na sinergiji biljaka, životinja i kukaca bez korištenja mehanizacije, umjetnih gnojiva i pesticida.

Mjesec naše dobre hrane serija je događanja koja će se odvijati od kraja studenoga tijekom prosinca 2020., uživo i online, a koja u fokusu imaju propitivanje postojećih modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera iz prakse i pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše prehrambene sustave, zdravlje, planet i buduće generacije. 

Uz konferenciju, Mjesec naše dobre hrane donosi i online panel koji će se održati 9. prosinca 2020., a na kojem će se raspravljati o strategiji Republike Hrvatske za ostvarivanje ciljeva postavljenih Europskim zelenom planom. Ova će se serija događanja zatvoriti prikazivanjem proslavljenog filma Kiss the Ground, u subotu, 19. prosinca 2020. u 16 sati u kinu Tuškanac (Tuškanac 1). Program će popratiti i zanimljive te praktične radionice.

Sudjelovanje na konferenciji je zbog epidemioloških mjera ograničeno na studente i studentice fakulteta, dok će prijenos uživo biti dostupan putem Facebook i YouTube kanala udruge ZMAG.

Događanje organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, a podržava Rosa Luxemburg Stiftung.

23.11.2020. 12:30:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh