« Svijet
objavljeno prije 13 godina
LA LUNA

Mjesec ima sto puta više vode nego što se mislilo

Teorija da Zemlja i Mjesec imaju zajedničko porijeklo ovim je otkrićem potkrijepljena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Zemlja

,

Mjesec

,

voda na Mjesecu

,

James Van Orman

Količina vode u Mjesečevoj unutrašnjosti može se usporediti s količinom u Zemljinoj utrobi, objavili su profesori geologije sa sveučilišta u Ohiu u četvrtak u Sjedinjenim Državama piše Hina.

To bi otkriće moglo utjecati na raširenu teoriju o nastanku leda otkrivenog u kraterima blizu Mjesečeva južnog pola i o nastanku jedinog prirodnog Zemljina satelita.

Istraživači su otkrili molekule vode i druge lakohlapljive elemente u magmi zarobljenoj u vulkanskom staklu, kuglicama vulkanskog kristala koje su donijeli astronauti Apolla 17, posljednjeg leta na Mjesec.

"Čini se da je unutrašnjost Mjeseca dosta slična unutrašnjosti Zemlje što se tiče količine vode", rekao je James Van Orman, profesor geologije na sveučilištu u Ohiu, jedan od autora studije.

Ovo otkriće potkrepljuje teoriju da Zemlja i Mjesec imaju zajedničko podrijetlo, ali i tjera znanstvenike da preispitaju tijek njihova nastanka.

Sve dosad se smatralo da je Mjesec nastao u sudaru Zemlje i asteroida.

Studija je 26. svibnja objavljena u časopisu Science Express, internetskoj inačici američkog znanstvenog časopisa Science.

27.05.2011. 07:44:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh