« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
OTKRIĆE

Mjesec ima sličnu jezgru kao Zemlja

Znanstvenici NASA-e tvrde da su jezgre Zemlje i Mjeseca vrlo slične jedna drugoj, pripremaju nove studije o građi Mjeseca

Jezgra Mjeseca
Jezgra Mjeseca (Nasa)
Više o

NASA

,

Zemlja

,

istraživanje svemira

,

Mjesec

,

jezgra

Nasini stručnjaci su primjenom najnovijih seizmoloških tehnologija mjerenja ponovno analizirali podatke prikupljene tijekom Apollo misija i otkrili da jezgra Mjeseca nalikuje Zemljinoj jezgri. Nove spoznaje bi mogle dati odgovore na pitanja o nastanku Mjeseca, vjeruju znanstvenici. Studija ujedno baca novo svjetlo na nastanak lunarnog magnetskog polja.

"Prirodni proces nastanka magnetskog polja na Mjesecu izravno je povezan s njegovom metalnom unutrašnjosti", napisao je voditelj istraživanja Renee Weber s Nasinog Marshall Space Flight Centra. Teoriju potvrđuju i uzorci stijena s Mjeseca u kojima su svi magnetski minerali usmjereni prema istoj strani - radi se o dokazu da su bili usklađeni prema magnetskom polju.

>>Zemljina jezgra ima još jedan sloj?

Mjesec se prije otprilike četiri milijarde godina počeo postupno hladiti, tekuća masa je otvrdnula, a magnetsko se polje raspalo.

Analiza podataka prikupljenih između 1969. i 1977. pokazuje da Mjesec ima čvrstu jezgru bogatu željezom promjera 240 kilometra te vanjsku jezgru od tekućeg željeza s promjerom od 330 kilometra. Razliku u odnosu na Zemljinu jezgru čini djelomično otopljeni sloj promjera 480 kilometara. Nadalje, istraživanje je pokazalo da se obje jezgre u manjem dijelu sastoje od lakih metala poput sumpora.

Znanstvenici Nase su istraživanje proveli u suradnji s kolegama s Arizona State Universityja i Sveučilišta u Kaliforniji te francuskog "Institut de Physique du Globe de Paris", a rezultati su objavljeni u časopisu Science.

Već se duže vrijeme pretpostavljalo da Mjesec ima sličnu jezgru kao Zemlja, ali su nedostajali podaci o dimenzijama i proporcijama. Daljnje analize trebale bi dati još jasniju sliku unutarnje građe našeg jedinog prirodnog satelita. Nasa će još ove godine na Mjesec poslati sonde (GRAIL) koje će izmjeriti gravitacijsko polje Mjeseca.

07.01.2011. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh