« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POZE

Savršeno držanje tijela potaknut će vas da razmišljate kao da ste glavni u svemu

Uspravan i otovoren položaj tijela natjerat će vas da razmišljate kao da imate sve konce u rukama, a može vam pomoći i da ostavite dobar dojam na intevjuima za posao

Položaj tijela ima velik utjecaj na to kako osoba razmišlja i djeluje
Položaj tijela ima velik utjecaj na to kako osoba razmišlja i djeluje (Shutterstock)
Više o

položaj tijela

,

držanje

,

samopuzdanje

Uspravan položaj dok sjedimo ili stojimo pokazuje djelujemo li kao da smo glavni i odgovorni u određenom kontekstu. Istraživanje Visoke škole za menadžment Kellog pri Sveučilištu Northwestern sugerira da zauzimanje položaja koji na neki način otvara tijelo i zauzima prostor u čovjeku oslobađa osjećaj moći koji mijenja njegovo ponašanje bez obzira na njegov stvarni položaj u hijerarhiji u određenoj organizaciji.

Dakle držanje tijela ima velik utjecaj na to da osoba počne razmišljati ili djelovati kao da ima određenu moć. U istraživanju je jedna skupina sudionika trebala sjesti na stolicu, jednu ruku nasloniti na naslonjač za ruke, drugu ruku staviti na naslonjač za leđa stolice pored, a noge su trebali prekrižiti na način da zglob jedne noge bude naslonjen na bedro druge. Ljudi u drugoj skupini su ruke stavili ispod bedara, spustili su ramena i skupili noge dok su sjedili.

Ovaj je eksperiment prikazao samo određena ponašanja povezana s moći aktivirana položajem tijela. Zatim su sudionici obavljali određene zadatke poput vježbi popunjavanja riječi i igranja 'Blackjacka' odnosno ajnca - oni s otvorenijim položajem tijela su razmišljali o riječima koje su jako povezane s moći i dominacijom te su više djelovali od onih koji su sjedili u zatvorenim pozama.

Adama Galinsky, voditelj istraživanja, kaže da je držanje tijela jedan od potencijalno važnih čimbenika i pri pronalasku posla jer se s otvorenijim položajem tijela i uspravnim držanjem može dobiti određena prednost na intervjuima i to samo zato jer takav stav asocira na moć, rukovođenje, sposobnost upravljanja i slično. Istraživanje je objavljeno u siječanjskom izdanju časopisa Psihološka znanost (Psychological Science).

07.01.2011. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh