« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MYTHBUSTERS

Mitovi o šećeru koje vrijedi razbiti

Šećer je, uz bijelo brašno, postao najveći neprijatelj zdravlja, tvrdi cijeli niz stručnjaka, no vrijedi znati da se pritom promiču i neki mitovi koji nemaju veze s istinom

Koji je šećer zdraviji?
Koji je šećer zdraviji? (DeviantArt)
Više o

šećer

,

istina

,

umjetni zaslađivači

,

nutritivna vrijednost

,

organski šećer

Šećer je već duže vrijeme prilično ozloglašena namirnica koju se preporučuje izbjegavati, no trebamo li vjerovati baš svemu što nam se servira? Business Insider posvetio se mitovima o šećeru koje trebamo odbaciti, a među njima ima i onih koji će vas iznenaditi.

Umjetni zaslađivači su zdraviji, kruži informacija potpomognuta lobijem proizvođača aspartama, no istina je potpuno drugačija - zamjenski preparati podižu razinu šećera u krvi puno više od običnog šećera, a usput mijenjaju sastav dobrih bakterija u probavnim organima.

Šećer zadovoljava potrebe za energijom, glasi drugi mit kojeg se mnogi drže, a zapravo se i ovdje radi o prevari - šećer daje kratkotrajni energetski udar nakon kojeg želimo još kalorija, što na kraju dovodi do debljanja. Stoga, bacite se na vlakna i proteine, to će vam dati i energiju i održati vas sitima. 

Nevjerojatno, ali neki vjeruju i u mit da je voće loše za zdravlje - da, neko voće ima visok udio šećera, no uz to je puno vlakana, vitamina i minerala koji su potrebni za zdravlje.

Organski šećer je zdraviji, priča se naveliko i troše sulude cifre na njega, no kad s pogleda na molekularnoj razini, nema nikakve razlike između organskog i rafiniranog šećera.

Za kraj, najčešća zabluda - namirnice bez šećera su zdravije ... Nisu, jer je u njima sakriven šećer pod drugim imenima, koja su još pogubnija za zdravlje od običnog šećera.

26.06.2015. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh