Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2015. 15:45:00
MYTHBUSTERS

Mitovi o šećeru koje vrijedi razbiti

Šećer je, uz bijelo brašno, postao najveći neprijatelj zdravlja, tvrdi cijeli niz stručnjaka, no vrijedi znati da se pritom promiču i neki mitovi koji nemaju veze s istinom

Koji je šećer zdraviji?
Koji je šećer zdraviji? (DeviantArt)

Šećer je već duže vrijeme prilično ozloglašena namirnica koju se preporučuje izbjegavati, no trebamo li vjerovati baš svemu što nam se servira? Business Insider posvetio se mitovima o šećeru koje trebamo odbaciti, a među njima ima i onih koji će vas iznenaditi.

Umjetni zaslađivači su zdraviji, kruži informacija potpomognuta lobijem proizvođača aspartama, no istina je potpuno drugačija - zamjenski preparati podižu razinu šećera u krvi puno više od običnog šećera, a usput mijenjaju sastav dobrih bakterija u probavnim organima.

Šećer zadovoljava potrebe za energijom, glasi drugi mit kojeg se mnogi drže, a zapravo se i ovdje radi o prevari - šećer daje kratkotrajni energetski udar nakon kojeg želimo još kalorija, što na kraju dovodi do debljanja. Stoga, bacite se na vlakna i proteine, to će vam dati i energiju i održati vas sitima. 

Nevjerojatno, ali neki vjeruju i u mit da je voće loše za zdravlje - da, neko voće ima visok udio šećera, no uz to je puno vlakana, vitamina i minerala koji su potrebni za zdravlje.

Organski šećer je zdraviji, priča se naveliko i troše sulude cifre na njega, no kad s pogleda na molekularnoj razini, nema nikakve razlike između organskog i rafiniranog šećera.

Za kraj, najčešća zabluda - namirnice bez šećera su zdravije ... Nisu, jer je u njima sakriven šećer pod drugim imenima, koja su još pogubnija za zdravlje od običnog šećera.

26.06.2015. 15:45:00
http://metro-portal.hr/mitovi-o-seceru-koje-vrijedi-razbiti/92563/