« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
PRIPAZITE

Mitovi o ljetu koji nemaju veze s istinom

Svi znamo priču o štetnosti plivanja s punim želucem, no je li ona stvarno točna? Znanstvenici tvrde da to nema ama baš nikakve veze jedno s drugim

Zaboravite mitove, ne govore istinu
Zaboravite mitove, ne govore istinu (Shutterstock)
Više o

plivanje

,

sunčanje

,

ljeto

,

mitovi

,

pun želudac

Ljeto, baš kao i svako godišnje doba, ima svoja pravila ponašanja kojih bi se trebali držati ako želimo zadržati zdravlje, no istovremeno se provlači velik broj mitova koji, tvrde znanstvenici, jednostavno nisu točni.

Tako je svima dobro poznata priča o kupanju koje bi trebalo izbjegavati ako smo neposredno prije toga jeli, no zapravo te dvije stvari međusobno nemaju nikakve veze - probava će samo malo usporiti rad želuca i to je to, kupati se možete bez problema (naravno, osim ako ne mislite skočiti u ledenu vodu vrući, to vam može stvarno donijeti probleme, no ne sa želucem).

Jednako tako, namakanje rana u slanoj vodi neće potaknuti brže zarastanje ako se radi o manjim ozljedama i ogrebotinama, štoviše, slana će voda upravo usporiti zarastanje. Ipak, s druge strane, doboke i nečiste rane stvarno će bolje zarasti ako ih namočite u more.

Najviše mitova odnosi se na sunčanje, pa tako zapamtite da bijela majica NE može zamijeniti kremu za sunčanje, a faktor 30 NE štiti dvostruko bolje od faktora 15.

I da, ako vam je ostalo kreme za sunčanje od prošle godine, bacite je - neće vas nimalo zaštititi, istekao joj je rok trajanja ma što pisalo na njoj.

02.07.2015. 11:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh