« Život
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
MYTHBUSTERS

Mitovi koji su potpuno pogrešni

Vrlo često ćemo čuti ili čak sami izjaviti nešto što smatramo nepobitnom istinom, koristiti to za dokazivanje svojih stavova, a zapravo grdno griješimo

Vikinzi nisu imali rogove na kacigama
Vikinzi nisu imali rogove na kacigama (Arhiva)
Više o

zanimljivosti

,

mitovi

,

razbijanje mitova

Kad se novinar i dizajner informacija David McCandless prihvati mitova, možemo samo uživati u demaskiranju "činjenica" u koje bismo se ponekad i zakleli da su točne.

Tako, recimo pojas nevinosti definitivno nije izmišljen kako bi štitio čestitost žena dok muškaraca nema blizu, šišmiši nisu slijepi, a alkohol zapravo ne ubija stanice mozga, ma što mi mislili o tome.

Kava nas ne dehidrira, banane ne rastu na drveću (ovo nas je potpuno ubilo), a psi se ne znoje kroz jezik, nego kroz šape. 

Vikinzi, ma koliko nas filmovi, stripovi pa čak i povijesne knjige uvjeravali u to, nisu imali rogove na svojim kacigama - to je izmišljotina koreografa prvih postava Wagnerove opere.

Ako uporno solite vodu da se tjestenina ne slijepi - nećete ništa postići, a alkohol nas ne zagrijava, nego samo ostavlja takav dojam šireći žile blizu površine kože.

Što se tiče povijesti, Marija Antoaneta jest rekla "neka jedu kolače", no u tom trenutku imala je samo devet godina, a Napoleon, zapravo, nije uopće bio nizak - u to vrijeme njegovih 168 centimetara bila je normalna visina odraslog muškarca.

Za kraj - najsjajnija zvijezda na nebu nije Sjevernjača već Sirius, tri mudraca nisu nigdje spomenuta u Novom zavjetu, a džihad ne znači sveti rat, već - borba.

13.11.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh