« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
OTKRIVAMO

Mitovi i istine o hrani i zdravlju

Glavni uzrok većine bolesti prevelika je kiselost organizma koju možemo spriječiti uzimanjem jeftine i svima dostupne sode bikarbone ... ili možda ipak nije?

Što je stvarno zdravo, a što ne
Što je stvarno zdravo, a što ne (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

mitovi

,

istine

Razvojem interneta i ekspanzijom društvenih mreža bombardirani smo novootkrivenim tajnama dugovječnosti koje navodno vrijede za svakoga. Tako se čini da je najbolje dan započeti kiselim sokom od limuna ili jabučnim octom.

Gospođa Marija s tržnice tvrdi da je on gotovo pa univerzalni lijek, koji kupuju svi, od najmlađih do najstarijih generacija.

Većini ljudi on odlično paše,  ali ako ste koji put zbog toga osjetili preveliku kiselinu i to ignorirali, dobre su šanse da ste se sreli s gastroenterologom.

''Ako vi popijete žlicu limunovog soka ili žlicu octa, što će se desiti? Vi ćete se stresti i dobit ćete dojam da je to vas potaknulo i probudilo. Ono što se može dobiti je da dobijete nekakav gastritis ili čir'', upozorava specijalist internist Marino Kvarantan.   

Vaš želudac trebao bi biti veći stručnjak od svih onih s interneta.

''Djevojke danas jako teže da budu mršave i tanke, što se može dogoditi i ako obole. Uzimaju citruse na tašte, a pri tome uzimaju i cigarete i kavu, pa imamo i nikotinsku kiselinu i kofein koji je kiseo i mastan, I tosve bombardira želudac što je u konačnici vrlo nezdravo'', tvrdi nutricionistica Mirjana Tonković.

I druga instant rješenja za zdravlje, koliko god dobro zvučala, ne sjedaju lako na naše unutarnje organe.

Ulja su u zadnjih nekoliko godina postala mnogo više od sredstva za prženje ili začina za salatu. Postala su univerzalni lijekovi, a najbolje djeluju kad ih se uzima natašte.

Iako mnoga od njih imaju dobar sastav, ona su teška i tako sjedaju ne samo na želudac, već i na žuč. Doktopru Kvarantanu redovito stižu pacijenti s priznanjem da ga ne bi vidjeli da nije bilo prezdravih recepata.

 ''Često puta pacijentima znam reći da se prestanu hraniti pod navodnicima prezdravo jer nekima ta prezdrava hrana škodi'', podijelio je svoja iskustva Kvarantan.

Zaboravili smo na zdrave i neiskvarene prehrambene navike naših predaka, koji su hranu kuhali i nisu je jeli sirovu, iako najnovija moda govori da nas termička obrada namirnica vodi u bolest.

''Mi za razliku od krava nemamo predželučanu i želučanu komoru, već samo želudac'', tvrdi Tonković.

Upravo zato treba gledati koje su točno namirnice zdrave i sirove, a koje bi trebalo barem kratko termički obraditi.

Većina stručnjaka tvrdi da nam gotovo u pravilu najbolje odgovara hrana na koju smo navikli. Ona koja se jede u našim krajevima sa što manje egzotičnih eksperimentiranja. Kao da Janica i Ivica nisu znali što rade kad su jutro započinjali klasikom.

26.06.2016. 12:03:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh