« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća

Pojedino voće i povrće tijekom godine se prska čak 26 puta: otkrivamo kako ukloniti pesticide s namirnica koje kupujete u trgovinama i na tržnici

Gotovo sve ima pesticide na sebi
Gotovo sve ima pesticide na sebi (Shutterstock)
Više o

voće

,

povrće

,

pesticidi

,

uklanjanje pesticida

Sočne i mirisne, ali i pune otrova - to su jagode, jer istraživanja pokazuju da su upravo one voće koje je pri samom vrhu prema količini korištenih pesticida. Ispred njih su samo jabuke i breskve.  Nevjerojatan je podatak da se određeno voće i povrće tijekom godine šprica čak 26 puta!

Koliko god ovo zastrašujuće zvučalo u Zavodu za javno zdravstvo tvrde - razloga za zabrinutost nema. Jedemo zdravo voće i povrće. 

"99 posto proizvoda koji se nalazi na tržištu što se tiče pesticida je zdravstveno ispravno temeljem istraživanja. Negdje od 50 do 80 posto uzoraka koje dolaze na analizu ne sadrže niti tragove pesticida", kaže Marijan Katalenić iz odsjeka za aditive HZJZ.

"Nekakva znanstvena istraživanja o njima nam zapravo govore da ne utječu nekako blagotvorno na naš organizam. Povezana su sa neplodnosti, s alergijama, sa raznim tegobama koje se tiču probavnog sustava", tvrdi nutricionistica Diana Gluhak.

Istraživanja nadalje pokazuju da primjerice jabuka tretirana pesticidima ima jednaku količinu vitamina i minerala kao i ona koja nije ni taknuta. Ali da bismo iz voća i povrća dobili najvažnije, treba znati kako s njim postupati.

"Urbana legenda kaže da trebate potopiti voće i povrće u sodu bikarbonu, ali mislim to je samo legenda, zato što dio pesticida penetrira ili se nalazi u samoj biljci što bi značilo da ne možete to isprati preko sode bikarbone", otkriva Katalenić.

Većina ovih modernih pesticida se topi u vodi i ne može preživjeti na visokim temperaturama.

"Jagode možemo oprati pod snažnim mlazom vode, ostaviti čak do pola sata unutar vode i onda tu vodu ponovno izliti van i ponovno isprati. Drugi način uklanjanja pesticida je guljenjem ili četkanjem povrća i voća", savjetuje Gluhak.

Sjećate se kako vas je majka učila da se salata pere list po list. I ne samo to. 

"Definitivno se preporuča da ju se duže pere, da ju se ostavi čak i namočenu nekoliko sati tek da je onda konzumira".

No sve navedeno ne vrijedi kada su agrumi u pitanju. Kod njih je potreban poseban oprez. Ako su tretirani - njihova kora nije za jelo niti za ribanje u kolače pa čak i ako ste limun ili naranču dobro izribali četkom. Ali pulpa je, kažu stručnjaci, potpuno zdravstveno ispravna za jelo iako i u njoj ima otrova.

Dobra je stvar da se iz godine u godinu koristi sve manje i manje pesticida. Ali, na žalost, od toga divljaju miko toksini koji su puno toksičniji i opasniji od pesticida. Pravi začarani krug, rekli bismo.

25.06.2016. 18:39:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh