« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
IZ DUBOKOG SVEMIRA?

Misteriozna "vanzemaljska" nakupina plutala na jezeru

Zapanjeni prolaznici otkrili su veliku, bizarnu nakupinu kako pluta na vodama umjetnog jezera u Virginiji

Misteriozna nakupina zapravo je kolonija mahovnjaka
Misteriozna nakupina zapravo je kolonija mahovnjaka (The Register)
Više o

izvanzemaljci

,

jezero

,

nakupina

,

slatkovodni mahovnjaci

S obzirom da nije pronađeno racionalno objašnjenje kako je 120 cm široka nakupina dospjela u jezero, pojavile su se teorije o njezinom izvanzemaljskom porijeklu. Čudnu nakupinu prva je otkrila Tracy Collier dok je šetala psa svojeg šefa. "Jezero se nalazi odmah iza našeg ureda. Tracy je šetala uz jezero, primjetila objekt i odmah pozvala sve da pogledaju", dodaje njezin kolega.

Automatski su se pojavile spekulacije kako se radi nekakvoj vanzemaljskoj formi života, premda su neki sugerirali da je riječ o tipu spužve. Zbunjeni svjedoci odlučili su se obratiti stručnim službama. Nakupinu su opisali kao objekt širok oko 120 cm. U posljednja 24 sata pomaknuo se tek oko 2 metra uz obalu. Spužvaste je teksture, te smeđe i žute boje.

Na žalost entuzijasta, stručnjaci iz Instituta za pomorske znanosti otpisali su teoriju o izvanzemaljskom porijeklu. Nakon debate, identificirali su nakupinu kao vrlo veliku koloniju Pectinatella magnifice ili slatkovodnih mahovnjaka. Kolonija se sastoji od površinskog sloja spojenih klobuka, a svaki sadrži 12 do 18 jedinki mahovnjaka, koji su povezani oko središnje želatinozne nakupine, sastavljene od 99 posto vode. Kolonija može slobodno plutati ili biti vezana za neki drugi površinski objekt.

Carl Hershner, profesor s Instituta, dodaje kako se želatinozna nakupina hrani algama, te da je korisna za jezero, unatoč svojem izlgedu. "Kolonija mahovnjaka nije znak loše kvalitete vode, niti šteti ribama, premda može imati neugodan miris ako je se ukloni iz vode", dodaje Hershner.

04.11.2010. 13:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh