« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SMIJEŠNE INTERPRETACIJE

Mišetić: Nema dokaza za radikalne zaključke tužitelja

Gotovina nije naredio neselektivne topničke napade na civilne ciljeve, naglasili su u Haagu Mišetić i Kehoe

(Marko Miščević/Cropix)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Ivan Čermak

,

Luka Mišetić

,

zločinačka organizacija

Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić napao je u utorak u Haagu završni podnesak tužiteljstva poručujući da u njemu tužitelji iznose niz novih teza i argumenata protiv njegova branjenika umjesto da su ih iznijeli u vrijeme suđenja i tako podvrgli potrebnim testovima u dokaznom postupku.

"Tome, stoga ne treba pridavati nikakvu važnost", poručio je Mišetić u nastavku završnih riječi obrane na haškom suđenju u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" ističući da je u nizu pitanja tužiteljstvo time uskratilo pravo obrani da preispita takve teze i pobije ih.

>>Haški tužitelj: Nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan protjerati Srbe

Tužiteljstvo je tako u završnim riječima ponudilo tezu da je ne samo general Gotovina nego i hrvatski državni vrh izdavao tobožnje zapovijedi o sprječavanju zločina iako su zapravo njima htjeli poticati izvršenje tih zločina, kazao je Mišetić.

"Gdje su dokazi takvog radikalnog zaključka tužiteljstva?", upitao je Mišetić poručujući sudskom vijeću da u nedostatku dokaza o takvoj prijetvornoj namjeri generala Gotovine njegove zapovijedi mora tumačiti na jedini mogući način a to je da je njihov pravi smisao ono što u njima piše - sprječavanje zločina.

Smiješne interpretacije

Mišetić je kazao i kako obrana ulaže prigovor zbog toga što tužitelji tek u završnim riječima dovode u pitanje svjedočenje američkog generala Anthonyja Raya Jonesa umjesto da su njegovo svjedočenje pokušali osporiti u protuispitivanju. Američki general Jones posvjedočio je da je po njegovoj procjeni general Gotovina učinio sve što je trebao u sprječavanju i kažnjavanju zločina te da ni on osobno ne bi na njegovu mjestu učinio više.

Mišetić je odbacio i tezu tužitelja da Gotovinine zapovjedi da se spriječi paljenje i pljačka po gradovima predstavljaju zapravo njegov poziv da se ruralna područja unište.

"Tužiteljstvo radije pribjegava smiješnim interpretacijama nego da prihvati dokaze", odgovorio je na to Mišetić.

Nakon Mišetića Gotovinin drugi branitelj Gregory Kehoe poručio je da dokazi upućuju na to da Gotovina nije naredio neselektivne topničke napade na civilne ciljeve nego su njegove zapovijedi bile u skladu s vojnom doktrinom ne samo u Hrvatskoj nego i u NATO-u.

Završne riječi nastavljaju se nakon stanke.

31.08.2010. 12:24:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh