« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZAVRŠNE RIJEČI

Haški tužitelj: Nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan protjerati Srbe

Počelo je iznošenje završnih riječi o zločinima nakon Oluje; tužitelj je naglasio da ne tereti Hrvatsku nego pojedince

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haški sud

,

Ante Gotovina

,

Ivan Čermak

,

Oluja 1995.

,

Franjo Tuđman

,

zločinačka organizacija

,

Alan Tieger

Zločini koji su počinjeni tijekom i nakon Oluje nad srpskim stanovništvom rezultat su namjere članova udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a ne Hrvatske, poručio je u ponedjeljak na početku završnih riječi u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" pred haškim sudom tužitelj Alan Tieger.

"Ovdje nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan ili politiku da nekoga protjera - to su bili pripadnici udruženog zločinačkog pothvata", poručio je tužitelj Tieger dodajući da nitko pri tom ne spori da su u ratu patili i hrvatski civili.

Tieger je na početku završnih riječi kazao kako je u operaciji Oluji koja je započela 4. kolovoza 1995. hrvatska vojska počela operaciju čiji je cilj bio vraćanje teritorija koji je bio pod kontrolom Srba od 91.

Nakon bijega većine Srba hrvatsko vodstvo je, po Tiegeru, uvelo administrativne i druge mjere koje su onemogućile povratak Srba. Srpski domove i poljoprivredna dobra pljačkali su i palili vojnici Gotovine i Markača, a civili su ubijeni, kazao je. "Prevladalo je ozračje nekažnjavanja", poručio je Tieger.

Vrh se želio okoristiti ratom

Nije sporna namjera oslobađanja nego namjera da se politički vrh okoristi tom okolnošću da eleminira srpsko stanovništva krajine, poručio je Tieger.

"Gradovi i sela među kojima su i Knin, Benkovac Obrovac i Gračac od pet sati ujutro našli su se pod topničkom vatrom. Ljudi koji su tamo živjeli i međunarodni promatrači uvidjeli su da su napadi usmjereni protiv civila i civilnih ciljeva... Nijedno mjesto nije bilo sigurno", rekao je Tieger ističući da stanovnici nisu znali da su napadi bili rezultat zapovijedi generala Gotovine da treba napadati i gradove, kao i da da je ta zapovijed rezultat sastanka tadašnjeg vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana i njegovih suradnika među kojima su bili i ministar obrane Gojko Šušak, generali Gotovina i Markač na kojem se govorilo o važnosti da se civile natjera u bijeg.

"Taj je cilj ostvaren", kazao je haški tužitelj. Potvrdu takve namjere Tieger je našao u izjavi tadašnjeg predsjednika Tuđmana nedugo nakon početka Oluje da je stvorena Hrvatska koja će stoljećima trajati.

Iznošenje završne riječi trajat će 4 dana

Sudsko je vijeće za završne riječi predvidjelo ukupno četiri dana, a prvi su počeli tužitelji.

Haško tužiteljstvo tereti trojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka, Mladena Markača za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje u okviru udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerivanje srpskog stanovništva i zatražilo je da ih se proglasi krivima i osudi na zatvorske kazne u rasponu od 17 do 27 godina. Obrane trojice generala svojim završnim podnescima zatražile su oslobađanje svojih branjenika.(hina/metro-portal)

30.08.2010. 11:29:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh