« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RUŠENJE OPTIMIZMA

Milanović: Nema oporavka, Hrvatska je u recesiji na granici s depresijom

"Ovo što danas gledamo je društvena i moralna katastrofa, to nam se kao film odvija pred očima", kazao je SDP-ovac aludirajući na rad aktualne vlade

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Neja Markičević/CROPIX)
Više o

recesija

,

Zoran Milanović

,

Hrvatska

,

kriza

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako ne vjeruje da je predstavljeni mali gospodarski rast od 0,2 posto u trećem ovogodišnjem kvartalu najava gospodarskog oporavka, ističući da je Hrvatska i dalje u dubokoj krizi i recesiji. "Bio bih sretan kada bih mogao reći i vjerovati da je ovaj mali gospodarski pomak od 0,2 posto najava nekakvog trenda, nekakve ekonomske oluje koja će zemlju dići iz letargije. Međutim, nije. Hrvatska je i dalje u dubokoj recesiji koja graniči s depresijom", poručio je Milanović na izbornoj skupštini Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Naglasio je da je industrijska proizvodnja prošloga mjeseca pala za daljnjih 4,5 posto, što je dokaz, kazao je, da Hrvatska prestaje proizvoditi i da nije konkurentna, te da je iz krize neće izvući rast od 0,2 posto pod utjecajem turizma. "Iz krize su se prve izvukle zemlje koje proizvode, one koje nešto rade", istaknuo je. Milanović je poručio da na EU ne treba gledati kao na plašt ispod kojega će i Hrvatskoj sve biti sjajno, "jer i tamo postoje sposobni i nesposobni, odgovorni i neodgovorni, uspješni i nesposobni".

SDP, naglasio je, želi uspješnu Hrvatsku, zemlju koja radi i proizvodi, Hrvatsku u kojoj će i politika biti moralna. "Ovo što danas gledamo je društvena i moralna katastrofa, to nam se kao film odvija pred očima. Ali vidimo i da se oni koji su godinama nad tim zatvarali oči mijenjaju, predlažu nove zakone za koje ih do jučer niste mogli ni silom natjerati", rekao je Milanović. U tom smislu, pozdravio je najave iz vlade o smanjenju donacija za predizborne kampanje, koje se, rekao je, što se SDP-a tiče mogu i ukinuti, ali i pozvao vladu da po uzoru na članice EU predloži i nova pravila nadzora nad trošenjem tog novca. "To se nisu sjetili predložiti, za to je za njih još prerano", dodao je.

"Bio bih sretan kada bih mogao reći i vjerovati da je ovaj mali gospodarski pomak od 0,2 posto najava nekakvog trenda, nekakve ekonomske oluje koja će zemlju dići iz letargije. Međutim, nije", kazao je Zoram Milanović.

Kritizirao je, pak, vladinu odluku, koju je jučer potvrdio Sabor, da se referendum o pristupanju Hrvatske u EU održi 30 dana prije parlamentarnih izbora iduće godine. "Nije dobro da referendum bude kontaminiran izborima, koji su po našem mišljenju trebali biti jučer. Referendum mjesec dana prije parlamentarnih izbora nije zdrava odluka, nije zdrava klima, bit će obilježen predizbornim nadmetanjem, kritikama, napadima i optužbama. Koliko god kampanja bude korektna i transparentna, te dvije stvari ne bi trebale ići zajedno", poručio je.

Milanović je istaknuo kako je u nacionalnom interesu da se referendum održi neposredno nakon izbora, uvjeren da će u takvoj klimi građani najiskrenije i najracionalnije odlučiti da Hrvatska postane 28. članica EU. Obraćajući se članicama Socijademokratskog foruma žena, čelnik SDP-a napomenuo je da je taj stranački forum prvi takav u hrvatskoj politici, zahvalivši dosadašnjoj predsjednici Foruma Mirjani Ferić Vac na svemu što je učinila za SDP i Hrvatsku, posebno što se tiče ravnopravnosti spolova.

Daju li birači SDP-u povjerenje na parlamentarnim izborima, Milanović je najavio nove iskorake u rodnoj jednakosti žena i muškaraca, ponovivši da je SDP, iako poštuje odluku Ustavnog suda, protiv odluke o izjednačavanju žena i muškaraca u dobi odlaska u mirovinu. Na čelo Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a danas bi trebala zasjesti Gordana Sobol, SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, koja je i jedina kandidatkinja za to mjesto. (hina/metro-portal)

27.11.2010. 13:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    27.11.2010. 13:52
    ako pada pada pada nje ni čudo da malo naraste ali to nije ni malo naraslo 0,02 posto je banana
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh