« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Microsoft voli open source projekte

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, Microsoft je najaktivnija tehnološka kompanija u open source zajednici na GitHub platformi, namijenjenoj kolaboraciji

Microsoft je najaktivniji na GitHubu
Microsoft je najaktivniji na GitHubu (Screenshot GitHub)
Više o

Microsoft

,

open source

,

GitHub

Prema najnovijim statističkim podacima GitHuba, mjesta gdje programeri i tehnološke kompanije mogu podijeliti svoj izvorni kod s ostatkom svijeta, Microsoft je po broju objavljenih projekata i suradnika aktivniji od Googlea i Facebooka.

Očito se Microsoftova vizija poslovanja mijenja jer su godinama bili ljuti protivnici otvorenog koda - slobodnog softvera. No, nakon što je Satya Nadella, preuzeo dužnost izvršnog direktora, kompanija je pojačala aktivnosti open source projekata. Čak podržavaju open source Linux operativni sustav na svojoj Microsoft Azure cloud computing platformi. Glavni razlog je borba s Amazonom u osvajanju kupaca preko svog oblaka.

Microsoft je također objavio svoje određene ključne tehnologije kao open source: Visual Studio tekstualni uređivač koda, projekte Xamarin SDK za izgradnju cross-platforme namijenjene razvoju aplikacija, nedugo i PowerShell, i tako dalje.

Važno je napomenuti da će se Microsoft u budućnosti još više se orijentirati na open-source projekte, što je veliki korak naprijed za tvrtku iz Redmonda.

22.09.2016. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh