« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
predsjednik proziva

Mesić traži istragu Žužulovog Leadership foruma

Neprofitna nevladina udruga financira studente među kojima je navodno bila i kći bivšeg premijera Sanadera

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

USKOK

,

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

Mladen Bajić

,

istraga

,

Miomir Žužul

,

Tomislav Karamarko

,

Podravka afera

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" Stjepan Mesić je danas pozvao da se ispita poslovanje Leadership foruma, fonda kojeg je osnovao bivši ministar Miomir Žužul, prenose mediji.

Predsjednik kaže da bi Tomislav Karamarko, Uskok i Državno odvjetništvo trebali dobro pročešljati ovaj slučaj jer je navodno novcem iz Leadership foruma financirana stipendija kćeri bivšeg premijera Ive Sanadera.

''Kažete da je možda i jedna od kćeri bivšeg premijera Sanadera financirana tim novcem, i to samo pokazuje da bi trebalo vidjeti tko u tome sudjeluje i tko o tome odlučuje'', poručuje Mesić.

Podsjeća da bi Leadership forum trebao financirati studente za zanimanja kojih nedostaje u Hrvatskoj, no on nikada nije čuo, pročitao ni došao do informacije da postoji netko koga je Žužul financirao.

Neprofitnu nevladinu udrugu Leadership forum osnovao je Miomir Žužul 2003., a forum navodno bogato doniraju i neke državne tvrtke, poput Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Croatia Airlines, te Končar u kojem država ima vlasnički udio.

"U NO-u Croatia Airlinesa sjede režiser Antun Vrdoljak, Bianca Matković, umirovljeni stomatolog Ante Nosić, bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, a Miomir Žužul je predsjednik. On je zbog afere napustio Vladu pa je nagrađen tom funkcijom. Treba vidjeti kuda se sve putuje i tko to plaća", naglasio je Mesić.

Miomir Žužul na ove optužbe odgovara kako je udruga Leadership forum postojala prije nego što je on ušao u politiku, a iz udruge je izišao 2004. godine kad je postao ministar vanjskih poslova. Žužul tvrdi i da udruga nikad nije stipendirala studente, nego se bavila organizacijom kongresa.

I bivši premijer Sanader oglasio se povodom najnovijih optužbi:

- Nijedna od mojih kćeri nema i nije imala nikakve veze s bilo kakvom zakladom, pa tako ni sa Žužulovom, ako takva postoji. Znači, riječ je o beskrupuloznim lažima i nebulozama - kaže Sanader.

Kad je čuo za Mesićev zahtjev za istragom, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je da će sve proučiti.

Mesić se danas osvrnuo i na aferu Podravka. Smatra da  je Vlada morala vidjeti što se događa u svim poduzećima u kojima je država prisutna. Kaže da je nepravilnosti najlakše mogao vidjeti nadležni ministar Damir Polančec.

26.10.2009. 19:48:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh