« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
javna televizija

S pretplatom za HRT ne možemo u EU?

Hrvatska s EU mora uskladiti Zakon o HRT-u kako bi se omogućilo pravedno tržišno natjecanje

(Wikipedia)
Više o

HRT

,

pristojba

,

zakoni

Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom mora, između ostalih, s EU uskladiti i Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji s europskim pravilima o državnim potporama.

Europska komisija upozorila je, naime, da Zakon o HRT-u, kojim se uređuje financiranje hrvatske nacionalne televizije, nije usklađen s pravilima o državnim potporama iz SSP-a i hrvatskim Zakonom o državnim potporama, piše Novi list.

Upozorava na to i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). U Agenciji smatraju da je plaćanje RTV-pristojbe obveza propisana za sve RTV-pretplatnike, te da je se može poistovjetiti s plaćanjem poreza i doprinosa. Na taj je način pristojba definirana i u Irskoj i Italiji.

Plaćanje pristojbe HRT-u, naravno, daje prednost pred komercijalnim televizijama koje posluju isključivo vlastitim sredstvima i po tržišnim uvjetima. Iz Agencije poručuju da se time HRT čvrsto pozicionira na tržištu i zato pristojba, koja je propisana zakonom, predstavlja državnu potporu.

Ministarstvo kulture koje je nadležno za Zakon o HRT-u, smatra da budući da HRT prima novac od građana mora biti i jasno definirano koje usluge ta televizija pruža.

Iz Ministarstva poručuju da se zato unaprijed, na nepristran i transparentan način moraju utvrditi mjerila za izračunavanje naknade za javne usluge HRT-a.

26.10.2009. 20:38:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh