« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ANALIZA PROŠLOSTI

Mesić: Hrvatska je također radila na podjeli BiH

Mesićeva je ocjena kako su pokušaji podjele BiH dolazili i iz Beograda i iz Zagreba a da je i međunarodna zajednica "bacila kost teritorijalnog razgraničenja"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Hrvatska

,

BiH

,

Haris Silajdžić

,

Slobodan Milošević

,

Franjo Tuđman

,

Black Sun Empire

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak u Sarajevu kako je jasno da su postojali pokušaji teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine iza čega je stajao prije svega Slobodan Milošević no u njima je, tvrdi Mesić, jedno vrijeme sudjelovala i hrvatska politika dok ju je određivao Franjo Tuđman.

Sudjelujući u promociji zbornika "Hrvati u BiH: ustavni položaj, kulturni razvoj i nacionalni identitet" što su ga zajednički izdali Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Mesić je kao počasni govornik kazao kako je u vrijeme eskalacije jugoslavenske krize osobno inicirao sastanak na kojemu su uz njega trebali sudjelovati i tadašnji hrvatski predsjednik Tuđman, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević te član Predsjedništva SFRJ iz Srbije Borislav Jović.

Mesić je kazao kako mu je cilj bio naći političko rješenje za probleme koji su u to vrijeme postojali no do toga nikada nije došlo jer su Tuđman i Milošević uspostavili izravnu telefonsku vezu i sami se dogovarali što će činiti.

"Tu sam vezu ja našao kada sam postao predsjednik i tek je tada razmontirana", kazao je Mesić pred brojnom publikom u kojoj su bili i predsjednik predsjedništva BiH Haris Silajdžić te član predsjedništva BiH Željko Komšić. Mesićeva je ocjena kako su pokušaji podjele BiH dolazili i iz Beograda i iz Zagreba a da je i međunarodna zajednica "bacila kost teritorijalnog razgraničenja u BiH". "To su onda pokušali progurati neznalice i prevaranti", kazao je bivši hrvatski predsjednik.

Istaknuo je kako je nakon svih nepotrebnih stradanja do kojih je doveo rat u BiH jedini izlaz za tu državu kao i za "cijelu regiju" integracija u Europsku uniju. "Europsko će udruživanje rješiti i problem BiH, ali tek kada s političke scene odu oni koji misle da se promjenom granica nešto rješava", zaključio je Mesić. Na pridruživanje BiH i susjednih država EU i NATO-u, na sarajevskoj je promociji zbornika o Hrvatima u BiH pozvala i predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić.

Mesićeva je ocjena kako su pokušaji podjele BiH dolazili i iz Beograda i iz Zagreba a da je i međunarodna zajednica "bacila kost teritorijalnog razgraničenja u BiH".

Kazala je kako sve zemlje u susjedstvu imaju izbor ostati malim i beznačajnim državama ili pak kroz regionalnu suradnju povećati svoj politički kapital. Također je istaknula kako priznanje odgovornosti za pogrešne stvari koje su u prošlosti rađene nikako nije znak slabosti te da od toga ne treba bježati. Zbornik o Hrvatima u BiH, promoviran u utorak u Sarajevu, sadrži dvanaest referata s okruglog stola održanog u studenome 2009. godine u Zagrebu.

U zborniku su sadržani brojni podatci o sadašnjem položaju hrvatskog naroda u BiH kao i ocjene o uzrocima te prijedlozi mogućih rješenja. Na sarajevskoj su promociji sudjelovali i profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar te više profesora sarajevskog Sveučilišta. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 17:44:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh