« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MUP

Gotovo polovica poginulih u prometu nije bila vezana

Podaci govore da u posljednje vrijeme najviše stradavaju djeca jer se voze na prednjim sjedalima bez sjedalica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

MUP

,

djeca

,

prometne nesreće

,

policija

,

sigurnosni pojas

U prva četiri mjeseca ove godine u prometnim nesrećama poginulo je 126 osoba, među kojima 63 vozača ili putnika u vozilima, od kojih 27 ili čak 42,9 posto nije rabilo sigurnosni pojas, izvijestio je MUP, koji je zbog te crne statistike odlučio objaviti priopćenje u kojemu upozorava na opasnosti i moguće posljedice nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Policija ističe da je, prateći sigurnost u prometu u posljednje vrijeme, zabilježila veći broj nesreća u kojima su osobe teško ozlijeđene jer su ispale iz vozila. Podsjeća da su se po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači i putnici dužni koristiti sigurnosnim pojasom, i to na svim sjedalima na kojima su ugrađeni.

Podaci govore da u posljednje vrijeme najviše stradavaju djeca, a tragičnim posljedicama, kažu u policiji, pridonosi nepoštovanje zakonskih odredaba jer se djeca voze na prednjim sjedalima, ili nevezana na stražnjim sjedalima bez dječjih sjedalica, ili, pak, u sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

MUP podsjeća da se po zakonu dijete mlađe od pet godina može voziti samo na stražnjim sjedalima, i to u posebnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u dobi od pet do 12 godina može se voziti samo na stražnjim sjedalima, s tim da mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini, tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke, nije potrebno koristiti se posebnim postoljem za sjedenje.

Dijete do dvije godine može se voziti na prednjem sjedalu samo ako nema suvozačkoga zračnog jastuka ili ako je on isključen te ako je u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje, a koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke ili posebnim kopčama u vozilu.

Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano, podsjeća MUP te upozorava da nepoštovanjem spomenutih zakonskih odredaba vozači i putnici čine prometni prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 500,00 kuna.

MUP upozorava sve da se prije početka svake vožnje, pa i one najkraće, obvezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem sudionici u prometu neće izbjeći samo plaćanje kazne, nego će u slučaju prometne nesreće izbjeći i "teže posljedice stradavanja", upozorava na kraju MUP. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 17:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh