« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
(NE)POVJERENJE

Merkel zaobilazi SAD jer želi siguran internet

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da će s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom razgovarati o mogućnosti izgradnje europske komunikacijske mreže

Angeli Merkel je dosta SAD
Angeli Merkel je dosta SAD (Arhiva)
Više o

SAD

,

Angela Merkel

,

prisluškivanje i praćenje

,

NSA

,

siguran internet

Angela Merkel je, govoreći uoči posjeta Francuskoj, rekla da će se zalagati za veću zaštitu podataka u Europi nakon prošlogodišnjeg izvješća o tome kako je američka obavještajna agencija NSA širom Europe prisluškivala čelnike, uključujući i nju.

Merkel je u redovnom tjednom obraćanju javnosti rekla da se protivi da tvrtke poput Googla i Facebooka svoje podatke čuvaju u zemljama s niskom razinom sigurnosti dok istovremeno prikupljaju podatke u zemljama visoke sigurnosti kao što je Njemačka.

'Razgovarat ćemo s Francuskom o tome kako možemo održati visoku razinu zaštite', rekla je Merkel uoči posjeta Parizu koji je najavljen za srijedu.

'Iznad svega, razgovarat ćemo s europskim pružateljima usluga koji nude sigurnost našim građanima tako da više ne treba slati elektronsku poštu i ostale podatke preko Atlantika. Radije bismo izgradili komunikacijsku mrežu unutar Europe', naglasila je njemačka kancelarka.

Ona je dodala da će na francusko-njemačkom sastanku na vrhu razgovarati i o boljoj suradnji na zaštiti od klimatskih promjena uoči klimatske konferencije 2015., te o sigurnosnim temama, posebice na području Afrike.

16.02.2014. 08:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh