Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2014. 08:36:00
(NE)POVJERENJE

Merkel zaobilazi SAD jer želi siguran internet

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da će s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom razgovarati o mogućnosti izgradnje europske komunikacijske mreže

Angeli Merkel je dosta SAD
Angeli Merkel je dosta SAD (Arhiva)

Angela Merkel je, govoreći uoči posjeta Francuskoj, rekla da će se zalagati za veću zaštitu podataka u Europi nakon prošlogodišnjeg izvješća o tome kako je američka obavještajna agencija NSA širom Europe prisluškivala čelnike, uključujući i nju.

Merkel je u redovnom tjednom obraćanju javnosti rekla da se protivi da tvrtke poput Googla i Facebooka svoje podatke čuvaju u zemljama s niskom razinom sigurnosti dok istovremeno prikupljaju podatke u zemljama visoke sigurnosti kao što je Njemačka.

'Razgovarat ćemo s Francuskom o tome kako možemo održati visoku razinu zaštite', rekla je Merkel uoči posjeta Parizu koji je najavljen za srijedu.

'Iznad svega, razgovarat ćemo s europskim pružateljima usluga koji nude sigurnost našim građanima tako da više ne treba slati elektronsku poštu i ostale podatke preko Atlantika. Radije bismo izgradili komunikacijsku mrežu unutar Europe', naglasila je njemačka kancelarka.

Ona je dodala da će na francusko-njemačkom sastanku na vrhu razgovarati i o boljoj suradnji na zaštiti od klimatskih promjena uoči klimatske konferencije 2015., te o sigurnosnim temama, posebice na području Afrike.

16.02.2014. 08:36:00
http://metro-portal.hr/merkel-zaobilazi-sad-jer-zeli-siguran-internet/83308/