« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
IZBJEGLICE

Merkel i Hollande žele ujednačen odgovor Europe na krizu

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su u ponedjeljak u Berlinu u zajedničkoj izjavi 'ujednačen' odgovor Europe na izbjegličku krizu

Rijeke izbjeglica kreću se prema EU
Rijeke izbjeglica kreću se prema EU (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

izbjeglice

,

izbjeglička kriza

,

Francois Hollande

Angela Merkel i Francois Hollande susreli su se u ponedjeljak kako bi postigli dogovor o pristupu problemu izbjeglica, a u zajedničkoj izjavi nakon sastanka zatražili su ujednačen odgovor cijele Europe.

Moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila', rekao je Hollande novinarima naglasivši da se radi o 'izvanrednoj situaciji koja će trajati'.

Kancelarka Merkel je istaknula da Europska unija mora što prije početi primijenjivati jednako pravo azila.

Kancelarka je također zaželjela da se ove godine pokrenu centri za registriranje u zemljama ulaza, Grčkoj i Italiji. Nije otvoren niti jedan od tih centara u kojima se odvajaju migranti koji imaju pravo azila od ostalih od kraja lipnja kada je o tome donešena odluka i dodala da 'ne mogu tolerirati takvo kašnjenje'.

Naglasivši da su Francuska i Njemačka solidarne, francuski predsjednik je naglasio ujednačene podjele izbjeglica koji imaju pravo azila u Europi i dostojanstveno ispraćanje osoba koje su ilegalno ušle.

'Također moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila, kao i zajedničke migracijske politike sa zajedničkim pravilima' i spomenuo 'norme prihvata i definiciju sigurnih zemaljaš.

'Postoje trenuci u našoj europskoj povijesti kada smo suočeni s izvanrednom situacijom, danas je to slučaj i ova će izvanredna situacija trajatiš, zaključio je Hollande.

25.08.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh