« Život
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
O, DA...

Mentalno zdravlje i onečišćenje

Znanstvenici su izračunali da bi minimalno smanjenje samo jednog zagađivača moglo uvelike utjecati

Utječe na mozak...
Utječe na mozak... (Arhiva)
Više o

zagađenje

,

mentalno zdravlje

,

onečišćenje

Svijet smo napravili prema svojoj mjeri stvari, tako da sada imamo što smo htjeli - prljav i oduran svijet koj svakoga dana postaje sve gori i prljaviji. No, da je to sve, bilo bi dobro... jer nije!

Naime, izloženost onečišćenju zraka povezana je s lošijim mentalnim zdravljem i pogoršanjem mentalnih bolesti, prema novom istraživanju.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 13.000 ljudi u Londonu, otkrilo je da je samo kratka izloženost dušikovom dioksidu dovela do povećanja rizika od potrebe za liječenjem za 32 posto i povećala rizik prijema u bolnicu za 18 posto.

>> Zelenilo je dobro za mentalno zdravlje >>

Znanstvenici kažu kako se navedeni rezultati mogu poopćiti na većinu gradova u razvijenim zemljama, a smanjenje zagađenja zraka moglo bi koristiti milijunima ljudi, piše The Guardian

"Poboljšanje zraka je lako i relativno brzo ostvarivo i znamo da postoje intervencije koje se mogu koristiti, poput proširenja zona niske emisije. Intervencije u poboljšanju mentalnog zdravlja se događaju na individualnoj razini i zapravo su prilično teške", rekla je Joanne Newbury sa Sveučilišta Bristol, koja je dio tima znanstvenika. 

>> Mentalno zdravlje je u opasnosti >>

Studija je koristila učestalost prijema u bolnicu ili posjete liječnicima. Znanstvenici su izračunali da bi minimalno smanjenje samo jednog zagađivača moglo uvelike utjecati i zdravstvenom sustavu uštedjeti desetke milijuna godišnje.

"Razine zagađenja zraka u Londonu pale su posljednjih godina, ali i dalje nisu na  sigurnim razinama", rekao je Ioannis Bakolis, voditelj istraživanja. 

>> Tri savjeta za mentalno zdravlje >>

Ukratko, kao što smo rekli - sami smo to napravili, pa sad kusamo ostatke...

06.09.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh