Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2021. 15:01:00
O, DA...

Mentalno zdravlje i onečišćenje

Znanstvenici su izračunali da bi minimalno smanjenje samo jednog zagađivača moglo uvelike utjecati

Utječe na mozak...
Utječe na mozak... (Arhiva)

Svijet smo napravili prema svojoj mjeri stvari, tako da sada imamo što smo htjeli - prljav i oduran svijet koj svakoga dana postaje sve gori i prljaviji. No, da je to sve, bilo bi dobro... jer nije!

Naime, izloženost onečišćenju zraka povezana je s lošijim mentalnim zdravljem i pogoršanjem mentalnih bolesti, prema novom istraživanju.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 13.000 ljudi u Londonu, otkrilo je da je samo kratka izloženost dušikovom dioksidu dovela do povećanja rizika od potrebe za liječenjem za 32 posto i povećala rizik prijema u bolnicu za 18 posto.

>> Zelenilo je dobro za mentalno zdravlje >>

Znanstvenici kažu kako se navedeni rezultati mogu poopćiti na većinu gradova u razvijenim zemljama, a smanjenje zagađenja zraka moglo bi koristiti milijunima ljudi, piše The Guardian

"Poboljšanje zraka je lako i relativno brzo ostvarivo i znamo da postoje intervencije koje se mogu koristiti, poput proširenja zona niske emisije. Intervencije u poboljšanju mentalnog zdravlja se događaju na individualnoj razini i zapravo su prilično teške", rekla je Joanne Newbury sa Sveučilišta Bristol, koja je dio tima znanstvenika. 

>> Mentalno zdravlje je u opasnosti >>

Studija je koristila učestalost prijema u bolnicu ili posjete liječnicima. Znanstvenici su izračunali da bi minimalno smanjenje samo jednog zagađivača moglo uvelike utjecati i zdravstvenom sustavu uštedjeti desetke milijuna godišnje.

"Razine zagađenja zraka u Londonu pale su posljednjih godina, ali i dalje nisu na  sigurnim razinama", rekao je Ioannis Bakolis, voditelj istraživanja. 

>> Tri savjeta za mentalno zdravlje >>

Ukratko, kao što smo rekli - sami smo to napravili, pa sad kusamo ostatke...

06.09.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/mentalno-zdravlje-i-oneciscenje/133985/