« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PRIORITETI

Medvedev upozorava na mogućnost klimatske katastrofe

Ljudi na pozicijama u zadnje vrijeme često dolaze do spoznaja da bi se ledeni pokrov polova mogao otopiti i podići razine oceana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

klimatske promjene

,

APEC

,

sporazum iz Kyota

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u ponedjeljak na moguće katastrofalne posljedice klimatskih promjena, što su dosad najoštrije riječi iz Kremlja na tu temu i znak da je Rusija spremna suočiti se s tim problemom.

Iako su Sjedinjene Države ovoga vikenda na summitu APEC-a u Singapuru objavile da je globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena nemoguće postići prije summita u Kopenhagenu u prosincu, Medvedev je jasno rekao da mu je to pitanje prioritet.

"Ako ne poduzmemo zajedničku akciju, posljedice za planet mogu biti katastrofalne, sve do točke kada će se ledeni pokrov na Arktiku i Antarktiku otopiti i podići razinu oceana", rekao je Medvedev po završetku boravka u Singapuru.

Rusija je potpisnica sporazuma iz Kyota, ali su je skupine za zaštitu okoliša često kritizirale jer nije ponudila ambicioznije ciljeve za smanjenje emisije plinova za summit u Kopenhagenu.

Ruski se premijer Vladimir Putin u prošlosti znao našaliti s klimatskim promjenama, rekavši da bi Rusima dobrodošlo malo toplijeg vremena i da bi znatno uštedjeli ne kupujući krznene kapute. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 14:04:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh