« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
RIM

Počeo summit FAO-a o gladi u svijetu

Čelnika G8 nema, a niti nacrt deklaracije rimskog sastanka ne uključuje nikakve obveze, samo još malo obećanja

(Getty Images)
Više o

Rim

,

FAO

,

Ujedinjeni narodi

,

glad u svijetu

Šezdesetak šefova država i vlada u ponedjeljak sudjeluje na otvaranju summita UN-ova organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu posvećena gladi u svijetu, ali među njima nema čelnika zemalja G8, osim domaćina Silvija Berlusconija.

Čelnici iz Afrike, Azije i Latinske Amerike odgovorili su na poziv FAO-a da dođu na sastanak na vrhu. Među njima se ističu libijski čelnik Moamer Gadafi, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, kao i predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe. Prema nekim najavama, na skupu bi se trebao pojaviti i papa Benedikt XVI.

Čelnici FAO-a sazvali su summit u nadi da će čelnici pristati na povećanje izdvajanja za pomoć poljoprivredi sa sadašnjih pet na 17 posto. To bi sadašnji iznos za tu namjenu sa 7,9 milijardi dolara povećalo na 44 milijarde na godinu.

Na summitu skupine G8 u srpnju ove godine taj se savez obvezao dati 20 milijardi dolara u sljedeće tri godine za razvoj poljoprivrede. No, nitko od čelnika G8, osim Berlusconija, nije došao na skup u Rim.

U nacrtu deklaracije s rimskog summita, međutim, ne spominju se nikakvi rokovi već samo općenito obećanje da će se izdašnije financirati poljoprivreda. Čelnici su se, prema istom dokumentu, obvezali da će eliminirati glad u svijetu u najskorije moguće vrijeme.

Prema ideji sudionika skupa, UN-ov odbor za sigurnost hrane trebao bi nadgledati raspodjelu novca i zajamčiti da on ode u prave ruke. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 13:26:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh