« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NOVI NEMIRI

Medvedev pozvao na izbore u Kirgistanu i naredio zaštitu Rusa

Potrebno je hitno oživjeti državu jer nje sada nema, izjavio je ruski predsjednik, a pristaše prognanog Bakijeva traže njegov povratak

(Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Kurmanbek Bakijev

,

Kirgistan neredi

,

Kirgistan oporba

,

Roza Otunbajeva

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u utorak privremenu kirgistansku vladu da raspiše izbore kako bi svojoj vlasti dala legitimitet i oživjela državu koje trenutačno nema, javlja AFP.

"Potrebno je hitno oživjeti državu jer nje sada nema", kazao je Medvedev nakon razgovora s Islamom Karimovom, predsjednikom Uzbekistana, koji dijeli granicu s Kirgistanom.

"Čekamo da privremena vlada to omogući jer je vrlo bitna legitimnost vlasti, tj. raspisivanje izbora, a ne puko obnašanje vlasti", objasnio je ruski predsjednik. "Samo u tom slučaju možemo razvijati gospodarsku suradnju", dodao je.

Nakon svrgnuća Kurmanbeka Bakijeva novi su vođe obećali sazivanje predsjedničkih izbora u roku od šest mjeseci. Rusija je vrlo brzo priznala privremenu vladu u Kirgistanu pod vodstvom bivše ministrice vanjskih poslova Rose Otunbajeve i odobrila zajam od 20 milijuna dolara i povoljan zajam od 30 milijuna dolara toj srednjoazijskoj zemlji koja je na rubu bankrota.

Bivši predsjednik Bakijev nalazi se u bjeloruskoj prijestolnici Minsku, izjavio je u utorak predsjednik te zemlje Aleksander Lukašenko.

"Može tu ostati i živjeti. Ovdje ima posla za njega", rekao je Lukašenko odgovarajući na pitanja u parlamentu. Dodao je kako se Bakijev i dalje smatra kirgistanskim predsjednikom.

Pristaše prognanog Bakijeva u Kirgistanu traže njegov povratak na vlast, ali mu prijeti uhićenje ako se vrati. Njega i obitelj okrivljuju za više od 80 poginulih i više od 1.600 ozlijeđenih u neredima koji su izbili nakon prosvjeda protiv njega u travnju.

U ponedjeljak su izbili novi nemiri u Kirgistanu u kojima je poginulo petero i ranjeno 30 ljudi. Zamjenik predsjednice privremene vlade Temir Sarijev okrivljuje Bakijevljeve pristaše za poticanje nereda.

Agencija Akipress javila je da su suprotstavljene strane Bakijevljevih pristaša i protivnika zapalile zgrade i počele pucnjavu u Majevki, sjevernom predgrađu prijestolnice Biškeka. Sukobi su izbili kasno u ponedjeljak i trajali do jutra u utorak, a privremena vlada je najavila da će se oštro suprotstaviti svima koji potiču nemire.

Ruski predsjednik Medvedev također je naredio ministru obrane Anatoliju Serdjukovu da poduzme mjere za pružanje sigurnosti ruskim građanima u Kirgistanu i da pojača zaštitu ruskih objekata zbog sve češćih napada i pljačke u toj zemlji, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici ruskog predsjednika.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 17:24:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh