« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
AKO NEĆE MILOM

Tajland: Prosvjednici se povlače zbog prijetnji oružjem

Tisuće policajaca, specijalaca i vojnika priječe prosvjednicima ulazak u financijsko središte Bangkoka, a od danas prijete i oružjem

(Getty Images)
Više o

Thaksin Shinawatra

,

Tajland prosvjed

,

Tajland neredi

,

Tajland vojska

Tajlandska vojska zaprijetila je u utorak da će otvoriti vatru na protuvladine prosvjednike pokušaju li probiti zapreke oko financijskog središta u Bangkoku, nakon čega su prosvjednici ustuknuli.

Broj "crvenih košulja", koje žele na vlast vratiti bivšeg premijera Thaksina Shinawatru, smanjen je na 6.500 pošto je tajlandska vlada zaoštrila ton nakon sukoba s 25 mrtvih i 800 ranjenih prije deset dana.

Tisuće policajaca, specijalaca i vojnika, od kojih su brojni naoružani, od ponedjeljka priječe prosvjednicima ulazak u Silom, financijsko središte prijestolnice, a od utorka prijete i oružjem.

"Sigurnosne snage počet će sa suzavcem, no ako to ne zaustavi prosvjednike, uporabit ćemo prave metke", rekao je vojni glasnogovornik pukovnik Sunsern Kaewkumnerd.

Vojska tvrdi da su i prosvjednici naoružani molotovljevim koktelima i sličnim sredstvima.

Nakon vojnog upozorenja "crvene košulje" su se povukle, a njihov predstavnik poručio da prije "velike bitke moraju ojačati svoj tabor".

Sukobi su u utorak izostali te je burza reagirala porastom od pet posto.

"Crvene košulje" su pripadnici siromašnih seljaka i pristaše Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD), koja od 14. ožujka traži ostavku premijera Abhisita Vejjajive i prijevremene izbore te povratak milijardera Thaksina Shinawatre, koji je pobjegao iz zemlje pod optužbama za korupciju.

Njihovim se zahtjevima protive "žute košulje", koje okupljaju vojsku, urbanu elitu i rojaliste.

Vlada tvrdi da su dugotrajni prosvjedi zatvorili 63.000 radnih mjesta zbog prisilnih zatvaranja 13 hotela, pet trgovačkih centara i 30 bankovnih poslovnica. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 17:51:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh