« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TOTALITARIZAM

Medvedev kritizirao Staljina i SSSR

Vladimir Putin rijeko je kritizirao režim Sovjetskog saveza koji je ukinuo osnovna ljudska prava

(Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Staljin

,

SSSR

,

totalitarizam

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kritizirao je u petak totalitarni režim SSSR-a i zločine sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

"Sovjetski savez je bila vrlo komplicirana država, čiji se režim može nazvati samo totalitarnim", rekao je Medvedev u razgovoru za ruski dnevni list Izvjestija.

"Nažalost, to je bio režim u kojem su osnovna prava i slobode bili ukinuti", dodao je u tom razgovoru objavljenom dva dana prije proslave 65. obljetnice pobjede saveznika nad nacistima u Moskvi na kojoj se očekuju brojni šefovi država i vlada.

"Staljin je počinio brojne zločine protiv vlastititog naroda. Iako je puno radio, iako je tijekom njegovog vodstva zemlja zabilježila puno uspjeha, ono što je učinio vlastitom narodu ne može se zaboraviti ", naglasio je Medvedev.

Vodstvo sovjetskog diktatora Josifa Staljina ( 1879.-1953.) bilo je režim terora i masovnih pogubljenja, slanja u gulage, posebice tijekom velikih čistki.

Prethodnik Medvedeva u Kremlju, sadašnji premijer Vladimir Putin rijeko je kritizirao režim Sovjetskog saveza. On je u govoru naciji 2005. ocijenio da je raspad SSSR-a bio "najveća geopolitička katastrofa XX. stoljeća".(hina/metro-portal)

07.05.2010. 10:27:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh