« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ISPROBAJTE

Mediteranskom prehranom protiv raka dojke

Tipična mediteranska prehrana lako je prepoznatljiva po poluvegetarijanskoj prehrani u kojoj je umjesto mesa puno ribe, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća

Mediteranska prehrana čuva zdravlje
Mediteranska prehrana čuva zdravlje (Wikipedia)
Više o

rak dojke

,

prevencija

,

mediteranska prehrana

Otprije je poznato da je mediteranski model prehrane jedan od najzdravijih i najpreporučljivijih, a nedavna opsežna studija pokazala je da smanjuje rizik od obolijevanja od smrtonosnog oblika raka dojke za 40 posto.

Znanstvenici su tijekom 20 godina pratili zdravstveno stanje više od 62.000 žena, nastojeći ustanoviti na koji način vrsta njihove prehrane utječe na potencijalni razvoj raka dojke, piše Independent.

Kod grupe žena koje su konzumirale hranu najsličniju mediteranskom modelu zamijećen je 40 posto manji rizik od razvoja smrtonosnog oblika raka dojke u odnosu na one koje su bile "najudaljenije" od takve vrste prehrane.

Riječ je o trostruko negativnom raku dojke, odnosno onome koji ne posjeduje estrogenske (ER) ni progesteronske receptore (PR) kao ni receptore za humani epidermalni faktor rasta (HER2). Ovaj oblik bolesti, koji ne stimulira spolni hormon estrogen, često je teže liječiti i njegov je ishod češće fatalan.

Svake godine u Velikoj Britaniji rak dojke dijagnosticira se 55.000 žena. Među njima ih 30 posto obolijeva od trostruko negativnog oblika. Svake godine u toj zemlji od posljedica raka dojke umre 11.400 žena.

Tipična mediteranska prehrana lako je prepoznatljiva po poluvegetarijanskoj prehrani u kojoj je umjesto mesa puno ribe, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje voća i povrća.

Blaga klima mediteranskih zemalja, a s Hrvatskom ih je 16, omogućuje rast povrtnica s velikim lisnatim dijelovima poput raštike i zelene salate preko cijele godine, te agruma (limuna, naranče, grejpa, mandarina), kivija, smokava, badema, grožđa, brokule i kupusa.. Sve su te namirnice bogate raznim zaštitnim tvarima.

Posebno valja istaknuti maslinovo ulje kao najveći prirodni izvor mononezasićenih masnih kiselina, toliko važnih za stvaranje ravnoteže masnoća u krvi. Uz vrlo malo mesa, puno kuhanoga povrća, obilje agruma, nemasne ribe, nije zanemarivo ni kretanje na morskom zraku.

"Naše istraživanje trebalo bi pomoći da se ukaže na to u kojoj su mjeri naše prehrambane navike važne za potencijalni razvoj ove teške boleti", kazao je profesor Piet van den Brandt sa sveučilišta u Maastrichtu koji je vodio studiju.

"Pronašli smo snažnu vezu između mediteranskog načina prehrane i smanjenog razvoja trostruko negativnog raka dojke među ženama u postmenopauzi, bez obzira na to je li se radilo o nemediteranskoj populaciji. Ovaj oblik raka dojke najčešće ima lošije prognoze od ostalih vrsta", rekao je.

Iz studije je isključena konzumacija alkohola, točnije vina, koja je dio tradicionalne mediteranske prehrane, s obzirom na to da je poznato kako je konzumiranje bilo kakve vrste alkohola povezano s rakom dojke.

08.03.2017. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh